Rosół z makaronem naleśnikowym

Składniki:

2 ćwiartki z kurczaka
kawałek wołowiny (łata lub szponder)
1 skrzydło z indyka
2 marchewki
1 duży seler
1 pietruszka
biała część pora
1 średnia cebula
4 ząbki czosnku
kilka suszonych grzybów
3 listki laurowe
kilka kulek ziela angielskiego
2 pęczki natki pietruszki lub lubczyku
sól i pieprz
1-2 łyżki przyprawy warzywnej
1 naleśnik na każdy talerz rosołu

Mięso z kośćmi, obrane warzywa (selera przekroić na pół), 1,5 porcji natki, ziele, liście laurowe i grzyby zalać zimną wodą w dużym garnku, aby przykryła warzywa i mięso. Po zagotowaniu zdjąć szumy i przykryć. Cebulę przekroić na pół i opalić na palniku przed włożeniem do wywaru. Gotować rosół na bardzo małym ogniu pod przykryciem aż mięso będzie zupełnie miękkie. Warzywa, grzyby, zioła i mięso wyjąć (łyżką cedzakową), a wywar przecedzić. Doprawić solą, pieprzem i przyprawą warzywną. Każdy naleśnik przekroić na pół, połówki w paski. Podawać z makaronem naleśnikowym, i resztą posiekanej natki pietruszki. Można również wkroić ugotowaną marchewką.

16 myśli na temat “Rosół z makaronem naleśnikowym

Dodaj komentarz