Roladki z karkówki duszone w kapuście z pomidorami

Myślę, że moje danie zasmakuje szczególnie mężczyznom. Przygotowana w ten sposób karkówka wprost rozpływa się w ustach.

Składniki:

pół główki białej kapusty
2 cebule
2-3 ząbki czosnku
2 puszki krojonych pomidorów
2 łyżki
8 grubych plastrów karkówki
250 g pieczarek
kilka suszonych śliwek
przyprawa do karkówki, przyprawa warzywna
słodka papryka, kminek, pieprz, sól, ew. cukier
olej do smażenia

Karkówkę rozbić bardzo cienko, przyprawić z obu stron przyprawą do karkówki. Pieczarki oczyścić, drobno pokroić, usmażyć. Śliwki drobno posiekać, wymieszać z pieczarkami, faszerować płaty mięsa i zwijać w rolady. Spiąć wykałaczkami. Na niewielkiej ilości oleju obsmażyć mięso z obu stron. Cebule obrać, pokroić w grubą kostkę, zeszklić na oleju, dodając pod koniec, obrany, drobno posiekany czosnek. Kapustę poszatkować, przełożyć do większego garnka, dolać nieco wody, dodać przyprawę warzywną i kminek. Dusić do miękkości. Dodać pomidory i koncentrat, dokładnie wymieszać. Mięso przełożyć do kapusty i całość dusić do miękkości. Dodać słodką paprykę, sól, pieprz i ewentualnie cukier, gdyby kapusta była za kwaśna. Podawać z ziemniakami i koperkiem.

10 myśli na temat “Roladki z karkówki duszone w kapuście z pomidorami

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s