Zupa pomidorowa z makaronem naleśnikowym

Zostało mi kilka naleśników, więc zamiast zjeść je z twarogiem lub dżemem, postanowiłam ugotować zupę pomidorową i wkroić do niej naleśniki. Smakują jak makaron. Spróbujcie też dodać naleśniki do rosołu. Tutaj znajdziecie przepis.

Składniki:

porcja rosołowa wieprzowa lub wołowa
2 średnie marchwie
1 duża pietruszka lub kawałek selera
½ cebuli
3 ząbki czosnku
1 pęczek koperku lub natki pietruszki
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 butelka passaty pomidorowej
6 naleśników
do smaku cukier, sól i pieprz, zioła do pizzy – ok. 2 łyżki
ew. przyprawa warzywna bez glutaminianu sodu

Porcję rosołową włożyć do większego garnka, zalać 6 szklankami wody i gotować 40 minut na małym ogniu pod przykryciem. Warzywa umyć i obrać, marchew i pietruszkę lub seler pokroić w kostkę lub zetrzeć na grubej tarce, cebulę i czosnek drobno pokroić. Włożyć do wywaru i gotować do miękkości. Wyjąć mięso, które można wykorzystać do drugiego dania lub pasty do chleba lub obrać ze skóry i kości, pokroić i włożyć z powrotem do zupy. Kiedy warzywa zmiękną, wlać passatę, dodać koncentrat pomidorowy, dodać posiekany koperek lub natkę. Doprawić do smaku solą i pieprzem, cukrem, przyprawą warzywną i ziołami. Podawać z pokrojonymi w paski naleśnikami.

11 myśli na temat “Zupa pomidorowa z makaronem naleśnikowym

  1. Pomidorowke zawsze i wszędzie, ale szczerze powiem, że chociaż znam pomysł, żeby kroić naleśniki i dawać do zupy jak makaron, to jednak jakiś strach jest, żeby tak postąpić…

    Polubienie

    1. Robiłam już zupę pomidorową z naleśnikami, ale smażyłam naleśniki z ziołami, dzięki za przypomnienie tej zupy, mam tam brzydkie zdjęcia to zrobię nowe. Twoja zupka wygląda bardzo apetycznie 🙂

      Polubienie

Dodaj komentarz