Sernik na zimno z truskawkami i bezą migdałową lub tort serowy

Sernik a może jednak tort, zdecydujcie sami. Ja bardzo zachęcam do przygotowania, bo jest wyjątkowy. Teraz, kiedy trwa jeszcze sezon na truskawki można naprawdę poszaleć w domowej cukierni.

Wypiek dedykuję mojemu tacie, bo jest największym smakoszem moich słodkości.

Sernik na zimno z truskawkami i bezą migdałową lub tort serowy

 Składniki na górny biszkopt:

3 jajka (białka i żółtka osobno)

½ szklanki mąki pszennej

1/2 szklanki mąki ziemniaczanej

½ szklanki drobnego cukru

1 łyżka oleju

1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na bezę:

3 białka

2/3 szklanki drobnego cukru lub cukru pudru

1 łyżka mąki ziemniaczanej

50 g płatków migdałowych

łyżeczka cukru migdałowego

szczypta soli

Sernik na zimno z truskawkami i bezą migdałową lub tort serowy

Mąki z proszkiem wymieszać, przesiać z proszkiem do pieczenia. Białka ubić ze szczyptą soli. Kiedy piana będzie sztywna, nadal ubijać dodając stopniowo cukier, a następnie po 1 żółtku. Na końcu wlać olej. Wyłączyć mikser i powoli wsypywać suchą mieszankę, delikatnie mieszając łyżką. Wylać na spód tortownicy (26 cm) wyłożonej papierem i piec 25-30 minut w temp. 170oC. W tym czasie ubić białka na bezę ze szczyptą soli. Kiedy piana będzie sztywna, nadal ubijać dodając stopniowo cukier oraz cukier migdałowy. Na końcu dodać mąkę. Wyłożyć na upieczony biszkopt, posypać wierzch płatkami migdałów i podpiec na lekko złoty kolor w temperaturze 160oC. Wyjąć i ostudzić, zdejmując od spodu papier.

Składniki na dolny biszkopt:

3 jajka (białka i żółtka osobno)

½ szklanki mąki pszennej

1/2 szklanki mąki ziemniaczanej

½ szklanki drobnego cukru

50 g płatków migdałowych

1 łyżka oleju

1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

W ten sam sposób co poprzednio przygotować dolny biszkopt. Wylać masę do tej samej tortownicy i posypać wierzch płatkami migdałów. Upiec jw.

Masa serowa:

360-400 g śmietany kremówki

500 g gęstego sera śmietankowego na serniki, dwukrotnie zmielonego 

2 łyżki żelatyny

pół szklanki mleka

600 g świeżych truskawek, umytych i odszypułkowanych

2/3 szklanki cukru pudru

2 łyżeczki cukru migdałowego

Przygotować krem. Żelatynę namoczyć w zimnym mleku. Kiedy napęcznieje rozpuścić, podgrzewając na małym ogniu. Wystudzić, ale nie doprowadzić do zgęstnienia. Kremówkę ubić, wymieszać z cukrem i cukrem migdałowym. 2 łyżki sera dodać do żelatyny i wymieszać, dodać do reszty sera i połączyć z kremówką. Truskawki poukładać szpicem do góry na dolnym biszkopcie, zalać kremem i przykryć biszkoptem z bezą. Schłodzić minimum 2 godziny.









 

Sernik na zimno z truskawkami i bezą migdałową lub tort serowy

Dodaj komentarz