Konkurs, artykuł i sos pomidorowy do pierogów

Pierogi zapiekane w sosie pomidorowym

Miło jest, kiedy się kogoś zauważy, doceni, zareklamuje. Ostatnio miałam kilka miłych chwil w swojej dość przewidywalnej codzienności.

Po pierwsze zajęłam II miejsce w konkursie fotograficznym organizowanym przez Gminną Bibliotekę w Boguchwale k. Rzeszowa. Poniżej nagrodzone foto. Praca nosi tytuł: „Oczami mieszkańców parku”.


Oczami mieszkańców parku

Ponadto udzieliłam wywiadu do podkarpackiego wydania internetowego Gazety Wyborczej. Możecie zobaczyć go pod tym linkiem.

Teraz nieco zwolniłam tempo w kuchni, bo temperatura jest nie do wytrzymania. W pracy, na zewnątrz i w domu. Potrawy szybkie i niezbyt czasochłonne, bo organizm w taką pogodę odmawia posłuszeństwa.

A dziś obiecany sos do pierogów, który możecie wykorzystać również do zapiekania drobiu czy łączenia z mięsem mielonym. Szczerze polecam i dziękuję za miłe komentarze 🙂


Pierogi zapiekane w sosie pomidorowym

 

Sos pomidorowy:

puszka pomidorów krojonych bez skórki, szklanka passaty czyli gęstego przecieru pomidorowego, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, małe opakowanie zielonych oliwek, 1 opakowanie mozzarelli w kulkach, 4 suszone pomidory z oliwy, łyżka włoskich ziół, 2 łyżki oleju (może być z pomidorów), łyżka octu balsamicznego, łyżeczka cukru, sól i pieprz

Cebulę posiekać, zeszklić na oleju, dodać przeciśnięty przez praskę i chwilę smażyć. Dodać 1/2 szklanki wody i chwilę dusić. Dodać pomidory, passatę, koncentrat, ocet balsamiczny, cukier, zioła i posiekane drobno pomidory z oliwy. Gotować kilka minut, dodać sól i pieprz do smaku. Zalać sosem pierogi, poukładać na wierzchu oliwki i kuleczki mozzarelli. Zapiekać 20 minut w temperaturze 200oC.

Pierogi zapiekane w sosie pomidorowym

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s