Ciasto z rabarbarem, truskawkami i kruszonką

Ciasto:

3 szklanki mąki

2/3 szklanki oleju

1 szklanka kwaśnej śmietany 12%

5 jajek

1 szklanka cukru

2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią (użyłam pasty waniliowej)

3 łyżeczki proszku do pieczenia

3 łodygi rabarbaru

ok. 300 g truskawek

Kruszonka:

100 g roztopionego masła

2/3 szklanki jasnego brązowego cukru

ok. 1 szklanki mąki pszennej

Wszystkie składniki kruszonki wrzucić do miseczki i wyrobić palcami, aż powstanie kruszonka. Wyrobić między palcami. Wstawić do lodówki na czas przygotowania ciasta.

Składniki ciasta muszą mieć temperaturę pokojową. Rabarbar umyć, obrać i pokroić na kawałki. Truskawki umyć, odszypułkować i pokroić na mniejsze kawałki. Jajka zmiksować z cukrem i cukrem waniliowym, dolać olej i śmietanę, na końcu mąkę wymieszaną z proszkiem. Dokładnie utrzeć, ale tylko do połączenia składników. Wylać na dużą blachę, równomiernie wysypać owoce, a na nich rozkruszyć w palcach kruszonkę. Piec około 1 godziny w temperaturze 180oC do suchego patyczka.

3 myśli na temat “Ciasto z rabarbarem, truskawkami i kruszonką

Dodaj komentarz