![](https://kuchniawkolorachlata.wordpress.com/wp-content/uploads/2024/05/img_3718.jpg?w=700)
Ciasto:
3 szklanki mąki
2/3 szklanki oleju
1 szklanka kwaśnej śmietany 12%
5 jajek
1 szklanka cukru
2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią (użyłam pasty waniliowej)
3 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łodygi rabarbaru
ok. 300 g truskawek
Kruszonka:
100 g roztopionego masła
2/3 szklanki jasnego brązowego cukru
ok. 1 szklanki mąki pszennej
Wszystkie składniki kruszonki wrzucić do miseczki i wyrobić palcami, aż powstanie kruszonka. Wyrobić między palcami. Wstawić do lodówki na czas przygotowania ciasta.
Składniki ciasta muszą mieć temperaturę pokojową. Rabarbar umyć, obrać i pokroić na kawałki. Truskawki umyć, odszypułkować i pokroić na mniejsze kawałki. Jajka zmiksować z cukrem i cukrem waniliowym, dolać olej i śmietanę, na końcu mąkę wymieszaną z proszkiem. Dokładnie utrzeć, ale tylko do połączenia składników. Wylać na dużą blachę, równomiernie wysypać owoce, a na nich rozkruszyć w palcach kruszonkę. Piec około 1 godziny w temperaturze 180oC do suchego patyczka.
![](https://kuchniawkolorachlata.wordpress.com/wp-content/uploads/2024/05/img_3720.jpg?w=700)
musi być pyszne 😀
PolubieniePolubienie
Super ciacho, mega apetyczne 😀
PolubieniePolubienie
To ciasto to znak, że sezon na ciasta z owocami czas zacząć:)
PolubieniePolubienie