Cześć! Dzisiaj witam się z Wami przepisem na ciasto ze śliwkami. W środku jest budyń, bo lubię wilgotniejsze wypieki. Poza tym ostatnio często robię kruche ciasta. Wczoraj zrobiłam tartę migdałową z malinami i też Wam ją wkrótce pokażę. Zauważyłam, że odkąd jestem aktywna zawodowo, zdecydowanie częściej pojawiają się w naszym domu wypieki. Ciekawe, prawda? Zapraszam po przepis 🙂
Składniki na kruche ciasto:
2,5 szklanki mąki pszennej (najlepsza będzie mąka krupczatka)
250 g zimnego masła
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki cukru pudru
2 jajka lub 4 żółtka
Masło pokroić w kostkę, szybko zagnieść z pozostałymi składnikami ciasta (można również składniki zmiksować w malakserze). Jeśli ciasto będzie zbyt sypkie, dodać 1-2 łyżki wody lub kwaśnej śmietany. Podzielić na 2 części. Jedną włożyć do lodówki na 45 minut. Z drugiej uformować 2 podłużne wałki, każdy zawinąć w folię spożywczą lub włożyć do woreczka śniadaniowego i zamrozić.
Blachę o wymiarach 33 x 20 cm wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Spód wylepić ciastem z lodówki. Włożyć do lodówki, aż ciasto w zamrażalniku będzie na tyle twarde, by dało się je zetrzeć.
Masa budyniowa:
2 budynie waniliowe (w torebkach po 40 g)
4 łyżki cukru
750 ml mleka
Ponadto: ok. 600 g średnich lub dużych śliwek
Śliwki przekroić na pół, wypestkować. Budynie ugotować, używając 4 łyżek cukru i 750 ml mleka Schłodzony spód ciasta nakłuć widelcem. Na wierzch wylać gorący budyń. Ułożyć pokrojone owoce. Na owoce zetrzeć oba wałki ciasta z zamrażalnika. Piec w 190oC ok. 50 minut (ma być złote). Całkowicie ostudzić ciasto przed rozkrojeniem.
Pyszne domowe ciacho. Robię podobne z wiśniami. Pycha 🙂
PolubieniePolubienie
Ale pychotka 🙂 mogłabym jeść na okrągło 🙂
PolubieniePolubienie
Ach!!! Uwielbiam takie ciasta. Z chęcią wypróbuję Twój przepis 😊!!!
P.S. W ostatni weekend zrobiłam łaciaty sernik, z tym że zamiast czereśni dałam wiśnie. Ciasto było przepyszne 😋!!!
PolubieniePolubienie
Akurat piję kawkę, kawałek tego ciacha przydał by mi się teraz 🙂
PolubieniePolubienie
Pyszne, słodkie ,idealne do kawki:)
PolubieniePolubienie
Uwielbiam takie smaki, połączenie śliwek i budyniu jest epickie 🙂
PolubieniePolubienie
Piękne Ci wyszło to ciasto 🙂
Pozdrawiam
PolubieniePolubienie
Super ciacho, chociaż mam jabłecznik to i takiego zjadła bym teraz kawałeczek 😉
PolubieniePolubienie
Cudowne ciasto ❤
Zjadłabym z ogromną przyjemnością 🙂
PolubieniePolubienie
Uwielbiam ciasta z budyniem. To prezentuje się wspaniale 🙂
PolubieniePolubienie
Kruche z budyniem to jedno z moich ulubionych ciast 😍
PolubieniePolubienie