To najlepsze krokiety jakie udało mi się przygotować. Farsz jest naprawdę świetny. Stworzony dla miłośników zarówno mięsa, jak i kapusty. Dodałam również pieczarki i to był świetny pomysł. Polecam, koniecznie przysmażone na klarowanym maśle z kubkiem barszczu.

Ciasto naleśnikowe:
2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka wody mineralnej gazowanej
1,5 szklanki mleka
łyżeczka oleju
2 jajka
sól, szczypta cukru pudru
olej do smarowania patelni
Farsz:
1 kg kiszonej kapusty, najlepiej z marchewką
500 g chudego mięsa mielonego, najlepiej z szynki wieprzowej
2 średnie cebule
500 g pieczarek
sól i pieprz, zioła prowansalskie, kminek i majeranek
masło klarowane do odsmażenia
Kapustę kiszoną przepłukać, pokroić na drobniejsze nitki, zalać wodą, dodać ziarenka kminku i gotować do miękkości. Następnie odcedzić.
Obraną cebulę pokroić w drobną kosteczkę i smażyć na niewielkiej ilości oleju lub klarowanego masła około 2 minut. Wrzucić posiekaną w kostkę cebulę i zrumienić. Dodać mięso mielone i usmażyć. W czasie smażenia oczyścić pieczarki i pokroić w kostkę. Dodać do mięsa z cebulą. Mocno przyprawić solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi i majerankiem. Dokładnie wymieszać z ugotowaną kapustą.
Wszystkie składniki na ciasto zmiksować ze sobą, odstawić do lodówki na około pół godziny. Po tym czasie smażyć naleśniki z obu stron na dobrze nagrzanej patelni wysmarowanej olejem za pomocą pędzelka, najlepiej silikonowego.
Na środek każdego naleśnika nałożyć ok. 3 łyżki farszu. Boki zgiąć do środka. Zwinąć w rulony. Obsmażyć na małym ogniu na klarowanym maśle. Podawać z barszczem czerwonym lub białym do picia.

Jak ja dawno krokietów nie jadłam, a takich z takim farszem to chyba w ogóle nie jadłam.
PolubieniePolubienie
Nie robiłam nigdy takiego farszu. Będę musiała spróbować
PolubieniePolubienie
Pyszne i pożywne krokiety ❤
PolubieniePolubienie
Apetyczne, zjadła bym bo dawno nie jadłam 🙂
PolubieniePolubienie
Taki krokiecik do czerwonego barszczyku, mniam! ❤
Pozdrawiam serdecznie!
PolubieniePolubienie
Bardzo lubię 👏😍
PolubieniePolubienie
Piękne, wspaniałe, mega apetyczne<3
PolubieniePolubienie
Wieki nie jadłam krokietów! Ale mi smaka narobiłaś 🙂
PolubieniePolubienie
Takie krokiety są pyszne 🙂
PolubieniePolubienie
u nas wszyscy lubimy
PolubieniePolubienie