Krokiety z kapustą, mięsem i pieczarkami

To najlepsze krokiety jakie udało mi się przygotować. Farsz jest naprawdę świetny. Stworzony dla miłośników zarówno mięsa, jak i kapusty. Dodałam również pieczarki i to był świetny pomysł. Polecam, koniecznie przysmażone na klarowanym maśle z kubkiem barszczu.

Ciasto naleśnikowe:

2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka wody mineralnej gazowanej
1,5 szklanki mleka
łyżeczka oleju
2 jajka
sól, szczypta cukru pudru
olej do smarowania patelni

Farsz:

1 kg kiszonej kapusty, najlepiej z marchewką
500 g chudego mięsa mielonego, najlepiej z szynki wieprzowej
2 średnie cebule
500 g pieczarek
sól i pieprz, zioła prowansalskie, kminek i majeranek
masło klarowane do odsmażenia

Kapustę kiszoną przepłukać, pokroić na drobniejsze nitki, zalać wodą, dodać ziarenka kminku i gotować do miękkości. Następnie odcedzić.

Obraną cebulę pokroić w drobną kosteczkę i smażyć na niewielkiej ilości oleju lub klarowanego masła około 2 minut. Wrzucić posiekaną w kostkę cebulę i zrumienić. Dodać mięso mielone i usmażyć. W czasie smażenia oczyścić pieczarki i pokroić w kostkę. Dodać do mięsa z cebulą. Mocno przyprawić solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi i majerankiem. Dokładnie wymieszać z ugotowaną kapustą.

Wszystkie składniki na ciasto zmiksować ze sobą, odstawić do lodówki na około pół godziny.  Po tym czasie smażyć naleśniki z obu stron na dobrze nagrzanej patelni wysmarowanej olejem za pomocą pędzelka, najlepiej silikonowego.

Na środek każdego naleśnika nałożyć ok. 3 łyżki farszu. Boki zgiąć do środka. Zwinąć w rulony. Obsmażyć na małym ogniu na klarowanym maśle. Podawać z barszczem czerwonym lub białym do picia.

10 myśli na temat “Krokiety z kapustą, mięsem i pieczarkami

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s