Na zakończenie tego ważnego pod wieloma względami dla mnie roku zaproponuję Wam sernik na zimno z dodatkiem kiwi. Surowe kiwi nie zastyga w galaretce, lecz wystarczy je przegotować i powstaje pyszna warstwa galaretki. Przepis na ten sernik znalazłam na stronie Beszamel.pl. Zmodyfikowałam jednak proporcje i sposób wykonania. Zapraszam, życząc wspaniałych przeżyć kulinarnych w Nowym 2022 Roku!
Masa serowa:
1 kg twarogu 3-krotnie mielonego, użyłam President z wiaderka i taki polecam do tego sernika
3/4 szklanki cukru pudru
3 łyżki żelatyny
1 szklanka śmietanki 30%
1 opakowanie cukru wanilinowego
Mus z kiwi:
10 dużych kiwi
opakowanie galaretki w zielonym kolorze
- Żelatynę zalać niewielką ilością zimnej wody i odstawić, żeby napęczniała.
- Śmietanę zagotować z cukrem waniliowym, zdjąć z ognia i dodać do niej żelatynę. Mieszać, aż żelatyna całkowicie się rozpuści.
- Twaróg o temperaturze pokojowej zmiksować z cukrem i przestudzoną śmietaną.
- 2/3 masy serowej wylać na spód tortownicy (24-25 cm) zaciśniętej obręczą. Pozostałą masę trzymać na garnku z gorącą wodą, by nie zaczęła tężeć.
- Galaretkę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody. Mieszać, aż całkowicie się rozpuści.
- Kiwi obrać, 7 owoców pokroić na kawałki i zblendować na mus. Przełożyć do garnuszka i zagotować.
- Do gorącego musu dodać galaretkę i dokładnie wymieszać, wystudzić.
- Przestygnięty mus przełożyć na grubszą warstwę sernika. Kiedy stężeje wylać drugą warstwę masy serowej.
- 3 pozostałe kiwi pokroić w drobną kosteczkę i udekorować nim brzegi deseru.
Wygląda wspaniale. Pozdrawiam serdecznie.
PolubieniePolubienie
Super pomysł na sernik 🙂
PolubieniePolubienie
Super pyszny pomysł 😀
PolubieniePolubienie
Wygląda super! Pyszny serniczek:)
PolubieniePolubienie
wygląda pysznie!
PolubieniePolubienie
Pycha! Uwielbiam kiwi, więc takie cicho jest w sam raz dla mnie 🙂
PolubieniePolubienie
Jaki fajny i smaczny serniczek 🙂
PolubieniePolubienie
Popatrz, nie wiedziałam o tym sposobie na kiwi w galaretce, dzięki 🙂
PolubieniePolubienie
wieki całe nie robiłam sernika na zimno
PolubieniePolubienie