Gyros z wołowiną i czerwoną kapustą

Sałatkę, którą chcę Wam dzisiaj polecić przygotowałam na Sylwestra. Na stałe zagości w naszym menu, bo jest przepyszna. Koniecznie przygotujcie na weekend lub na spotkanie z rodziną i przyjaciółmi!

Składniki:

400 g mielonej wołowiny

2 średnie czerwone cebule

1 czerwona papryka

puszka kukurydzy

5 średnich ogórków konserwowych

ok. 1/3 główki czerwonej kapusty

ponadto: keczup, przyprawa gyros, olej do smażenia

Sos: 3 łyżki majonezu, duży (400 g) kubek jogurtu naturalnego, sól, pieprz, 2 ząbki czosnku, łyżka przyprawy gyros

Wołowinę usmażyć na niewielkiej ilości oleju, Zalać szklanką wrzątku i dusić dodając pod koniec 2 łyżki przyprawy Gyros. Smażyć jeszcze minutę, mieszając. Cebule obrać i pokroić w kostkę. Zalać wrzątkiem. Odcedzić po 5 minutach. Ogórki odsączyć z zalewy, pokroić w kostkę. Paprykę umyć, usunąć gniazdo nasienne, pokroić w kostkę. Kukurydzę odsączyć z zalewy. Składniki sosu dobrze ze sobą połączyć i schłodzić. Kapustę drobno poszatkować.

W salaterce na sałatki warstwowe ułożyć:

wołowinę

cebulę

keczup (kleksy)

ogórki

paprykę

kukurydzę

sos

czerwoną kapustę.

Chłodzić ok. 2 godzin przed podaniem.

Reklama

12 myśli na temat “Gyros z wołowiną i czerwoną kapustą

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s