Pasztet jest bezglutenowy, świetnie smakuje z kromką chleba z kminkiem. Jest lekko pikantny, pachnie czosnkiem, imbirem i curry. Kawałkiem takiego pasztetu możemy obdarować sąsiadów albo koleżanki w pracy…
Składniki:
800 g fasoli Piękny Jaś
pół dyni piżmowej
1 główka czosnku
4 jajka
2 łyżeczki tartego imbiru
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka przyprawy curry
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
pieprz lub chili do smaku
3 łyżki skrobi ziemniaczanej
Fasolę namoczyć na noc. Na drugi dzień zmienić wodę na nową i ugotować. Dynię przekroić na pół, wyciąć gniazdo nasienne i podzielić ze skórką na ćwiartki. Główkę czosnku zawinąć w folię aluminiową i upiec na blasze razem z dynią. Gdy dynia ostygnie, obrać ją ze skórki. Następnie zblendować. Czosnek wycisnąć do miseczki. W malakserze zmiksować fasolę z dynią, startym imbirem, wyciśniętym czosnkiem, solą, curry, gałką muszkatołową i pieprzem. Następnie wbić jajka i dodać mąkę. Jeszcze raz zmiksować. Masę przełożyć do małej prostokątnej blachy (25 na 30 cm). Piec około 1 godziny w 180oC. Ostudzić przed rozkrojeniem. Podawać na pieczywie (najlepszy chleb z kminkiem) lub jako farsz do naleśników.
Pyszne takie smarowidło do chlebka. 🙂
PolubieniePolubienie
Pychotka🙂
PolubieniePolubienie
takiego pasztetu jeszcze nie jadłam!
PolubieniePolubienie
Przepis idealny dla mnie . W dodatku ładne wyglada
PolubieniePolubienie
Piękny kolorek i na pewno pyszny , jak to zwykle z dynią. 🙂
PolubieniePolubienie
Bardzo ciekawy przepis, takiego pasztetu jeszcze nie jadłam 😉
PolubieniePolubienie
Pyszne, zdrowe i jakie kolorowe!
PolubieniePolubienie
Uwielbiam pasztety warzywne.
PolubieniePolubienie
Uwielbiam !
PolubieniePolubienie
Przepyszny. Bardzo lubimy takie pasztety. Cudowny kolor ❤
PolubieniePolubienie
Dla mnie totalna nowość, a jak wygląda apetycznie 🙂 Bardzo chętnie bym przygotowała taki pasztet.
PolubieniePolubienie
Kiedyś upiekłam pasztet z soczewicy i smakował świetnie. Muszę wypróbować i ten przepis 🙂
PolubieniePolubienie
Nie ma jak domowy pasztet. Takiego jeszcze nie jadłam. 🙂
PolubieniePolubienie