Pasztet z fasoli i pieczonej dyni

Pasztet jest bezglutenowy, świetnie smakuje z kromką chleba z kminkiem. Jest lekko pikantny, pachnie czosnkiem, imbirem i curry. Kawałkiem takiego pasztetu możemy obdarować sąsiadów albo koleżanki w pracy…

Składniki:

800 g fasoli Piękny Jaś

pół dyni piżmowej

1 główka czosnku

4 jajka

2 łyżeczki tartego imbiru

1 łyżeczka soli

1 łyżeczka przyprawy curry

1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej

pieprz lub chili do smaku

3 łyżki skrobi ziemniaczanej

Fasolę namoczyć na noc. Na drugi dzień zmienić wodę na nową i ugotować. Dynię przekroić na pół, wyciąć gniazdo nasienne i podzielić ze skórką na ćwiartki. Główkę czosnku zawinąć w folię aluminiową i upiec na blasze razem z dynią. Gdy dynia ostygnie, obrać ją ze skórki. Następnie zblendować. Czosnek wycisnąć do miseczki. W malakserze zmiksować fasolę z dynią, startym imbirem, wyciśniętym czosnkiem, solą, curry, gałką muszkatołową i pieprzem. Następnie wbić jajka i dodać mąkę. Jeszcze raz zmiksować. Masę przełożyć do małej prostokątnej blachy (25 na 30 cm). Piec około 1 godziny w 180oC. Ostudzić przed rozkrojeniem. Podawać na pieczywie (najlepszy chleb z kminkiem) lub jako farsz do naleśników.

13 myśli na temat “Pasztet z fasoli i pieczonej dyni

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s