Muffiny bananowe z musli i czekoladą

Zdrowe, pełnoziarniste z dodatkiem musli i płatków jaglanych muffinki pachnące bananami, wanilią i czekoladą. Z wierzchu chrupiące, w środku mięciutkie i wilgotne. Serdecznie polecam!

Składniki:

2 małe banany

2 duże jajka

1/2 szklanki ksylitolu lub cukru

1/2 szklanki oleju

1 szklanka kefiru

2/3 szklanki musli owocowego (użyłam z truskawkami i siemieniem lnianym)

1 i 1/3 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej

1 szklanka płatków jaglanych

50 g posiekanej gorzkiej czekolady lub tyle samo kropelek czekoladowych

1 łyżeczka cukru waniliowego

1 łyżeczka sody

Do jednej miski włożyć rozgniecione banany, olej i kefir. Do drugiej musli, mąkę, ksylitol (cukier), cukier waniliowy, płatki jaglane, posiekaną czekoladę, sodę. Dokładnie wymieszać zawartość obu misek. Do mokrych składników dodać suche i dokładnie wymieszać łyżką lub widelcem.

Formę do muffinów wyłożyć papilotkami. Ciasto podzielić pomiędzy 12 foremek.

Piec w temperaturze 190ºC przez 25-30 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, przestudzić lekko na drucianej siatce. 

Reklama

11 myśli na temat “Muffiny bananowe z musli i czekoladą

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s