Po długiej przerwie wracamy z blogerkami do wspólnego gotowania. Dzisiejszym tematem są grzyby. Ja zaproponowałam risotto z pieczarkami, które wykorzystałam do zapiekania w papryce.
Gotowały ze mną autorki blogów: Codzienne Gotowanie, Mieszkanie w migawkach i Mops w kuchni. Zobaczcie koniecznie co grzybowego przygotowały.
Składniki:
400 g ryżu Arborio
4 łyżki oleju lub oliwy
1 łyżka masła
3 szklanki bulionu warzywnego lub woda plus domowa przyprawa typu jarzynka
1/2 szklanki białego wytrawnego wina lub octu winnego
250 g pieczarek
kilka suszonych grzybów
1 duża cebula
4 ząbki czosnku
1 łyżka włoskich lub prowansalskich ziół
sól i świeżo mielony pieprz do smaku
W garnku z grubym lub najlepiej teflonowym dnem rozgrzać olej, dodać obraną, pokrojoną w kostkę cebulę, dodać zmiażdżony czosnek i smażyć do lekkiego zrumienienia. Wsypać suchy ryż, chwilę smażyć, ciągle mieszając. Wlać wino (ocet) i gotować aż płyn wyparuje. Wlać gorący bulion (wodę z jarzynką, zioła oraz pokruszone grzyby.
Pieczarki oczyścić, pokroić w kostkę. Rozgrzać masło na osobnej patelni i udusić, lekko rumieniąc pieczarki. Przełożyć do ryżu. Gotować do całkowitego odparowania płynu i do momentu, aż ryż będzie miękki. Przyprawić solą i pieprzem. Po ugotowaniu przykryć ryż, by jeszcze napęczniał. Podawać do mięs, do faszerowania warzyw lub jako samodzielne danie.
Dobre risotto nie jest złe 😉 Bardzo lubię i już mam takie u siebie na blogu, dlatego dziś przygotowałam coś zupełnie innego 🙂
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Lubię risotto, ale jeszcze nigdy nie robiłam go z octem winnym.
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Podoba mi się pomysł z podbiciem grzybowego smaku przy pomocy grzybów suszonych. Fajnie coś razem znów ugotować 🙂
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Pyszne i aromatyczne połączenie ❤
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Bardzo lubię takie smaki, ale octu też nie dodawałam. Ciekawy pomysł:)
PolubieniePolubione przez 1 osoba
To zamiast wina, też się sprawdzi.
PolubieniePolubienie
Pyszne i łatwe do przygotowania danie 🙂 Robię z winem, ale chętnie wypróbuję wersję z octem winnym.
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Pyszności, uwielbiam takie dania 🙂
PolubieniePolubienie
Bardzo lubimy risotto. Z pieczarkami jeszcze nie robiłam 🙂
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Miło mi i polecam
PolubieniePolubienie
prosto i smacznie
PolubieniePolubienie
Uwielbiam grzyby w każdej postaci. Ciekawe połączenie z risotto.
PolubieniePolubienie