Jeśli macie chęć na słodkości, ale nie za słodkie, to polecam mój Migdałowy puch.. Chrupki spód, puszyste migdałowe wnętrze i słodka migdałowa granola na wierzchu ciasta. Ciacho proste w wykonaniu, pyszne, koniecznie do powtórki.
Składniki na spód:
350 g ciastek maślanych lub owsianych
50 g migdałów (użyłam bez skórki)
120 g masła
Składniki na masę serową:
2 galaretki przezroczyste
1/2 litra wody
1 kg twarogu sernikowego z wiaderka
1 cukier migdałowy z Delekty lub ekstrakt
250 ml mocno schłodzonej śmietanki 30% lub 36%
Wierzch:
3 łyżki masła, 3 łyżki cukru, 100 g płatków migdałowych
Masło stopić w mikrofali lub w garnuszku. Ciastka z migdałami zmielić, zalać masłem i zmiksować. Wylepić dno blaszki, dociskając masę ciasteczkową. Schłodzić.
Galaretki rozpuścić w 2 szklankach gorącej wody.
Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno. Mielony ser umieścić w dużej misce i zmiksować na małych obrotach z całkowicie przestudzoną galaretką.
Śmietankę delikatnie wmieszać w ser. Masę serową ostrożnie przelać do tortownicy, tak by nie naruszyć spodu.
Na patelni roztopić masło, dodać cukier i płatki migdałowe. Podgrzewać przez chwilę, mieszając aż płatki lekko się zrumienią. Wyłożyć na wierzch deseru i wstawić do lodówki na całą noc.
Wygląda bardzo smacznie.
PolubieniePolubienie
Wszystko świetnie pomyślane a najbardziej ta posypka z migdałów.
PolubieniePolubienie
Mniam, te migdały na wierzchu…
PolubieniePolubienie
Super, chętnie bym się skusiła na taki puszek 🙂
PolubieniePolubienie
super ciasto
PolubieniePolubienie
Wygląda bardzo smacznie. Taka ciekawa alternatywa dla serników 🙂
PolubieniePolubienie
Bardzo lubię serniki, więc chętnie wypróbuję twój przepis 🙂
PolubieniePolubienie
Cudnie wygląda!
PolubieniePolubienie
Wygląda bardzo apetycznie 😀
PolubieniePolubienie
Z wielką chęcią zrobię 🙂
Pychotka 🙂
PolubieniePolubienie