Witajcie! Chcę Was dzisiaj zaprosić na słodkie, choć nieprzesłodzone ciasto z brzoskwiniami, mango i kruszonką. Możecie je upiec na Wielkanoc, ale świetnie pasuje również do popołudniowej kawy.
Przepis na blaszkę o wymiarach górnych brzegów 30 x 25 cm
Spód:
2 szklanki mąki krupczatki
1/2 szklanki cukru pudru
150 g półtwardego masła
1 łyżeczka cukru waniliowego
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
2 żółtka
1 jajko
Środek:
3 budynie bananowe z cukrem
1 l mleka
po puszce brzoskwiń i mango
Kruszonka:
Kruszonka:
180 g mąki krupczatki
100 g drobnego cukru kryształu
3/4 kostki miękkiego masła
Składniki na spód ciasta szybko połączyć ze sobą Włożyć do lodówki na pół godziny
Składniki kruszonki połączyć ze sobą, zagnieść i również włożyć do lodówki na czas kolejnych etapów przygotowania ciasta.
Ciastem wylepić wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. Owoce odsączyć z syropu, pokroić w grubą kostkę. Rozłożyć na cieście.
Budynie rozprowadzić w 2/3 szklanki mleka, resztę mleka zagotować, wlać małym strumykiem rozprowadzony w mleku proszek budyniowy, ciągle mieszając. Zdjąć z ognia. Gorący wylać na owoce.
Kruszonkę rozkruszyć na budyniu. Piec 60-70 minut (do zrumienienia wierzchu) w temperaturze 175oC. Kroić, kiedy ciasto prawie całkowicie ostygnie, a budyń stężeje.
Uwielbiam takie ciasta<3
PolubieniePolubienie
Rewelacyjne połączenie!
PolubieniePolubienie
Aż się zakrztuciłam z zachwytu! Przepyszne ciasto:)))
PolubieniePolubienie
Zjadłabym chętnie 🙂
PolubieniePolubienie
Smakowite ciasto!
PolubieniePolubienie
Pychotka!
PolubieniePolubienie
Ależ wygląda smakowicie 🙂 Slinka mi cieknie 🙂
PolubieniePolubienie
Cudowne ciasto! ❤
Budyń, brzoskwinie i mango – po prostu pycha! 😀
PolubieniePolubienie
Wspaniałe ciasto 🙂
PolubieniePolubienie
Ciasto wygląda rewelacyjnie 🙂
PolubieniePolubienie
Wygląda smacznie. Do tego nie jest trudne w przygotowaniu 🙂
PolubieniePolubienie
Kruche z budyniem i owocami uwielbiam ❤
PolubieniePolubienie
Musi być przepyszne! Koniecznie je wypróbuję!
PolubieniePolubienie
Polecam!
PolubieniePolubienie