Ciasto z budyniem bananowym, brzoskwiniami, mango i kruszonką

Witajcie! Chcę Was dzisiaj zaprosić na słodkie, choć nieprzesłodzone ciasto z brzoskwiniami, mango i kruszonką. Możecie je upiec na Wielkanoc, ale świetnie pasuje również do popołudniowej kawy.

Przepis na blaszkę o wymiarach górnych brzegów 30 x 25 cm

Spód:

2 szklanki mąki krupczatki

1/2 szklanki cukru pudru

150 g półtwardego masła

1 łyżeczka cukru waniliowego

2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

2 żółtka

1 jajko

Środek:

3 budynie bananowe z cukrem

1 l mleka

po puszce brzoskwiń i mango

Kruszonka:

Kruszonka:
180 g mąki krupczatki
100 g drobnego cukru kryształu
3/4 kostki miękkiego masła

Składniki na spód ciasta szybko połączyć ze sobą Włożyć do lodówki na pół godziny

Składniki kruszonki połączyć ze sobą, zagnieść i również włożyć do lodówki na czas kolejnych etapów przygotowania ciasta.

Ciastem wylepić wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. Owoce odsączyć z syropu, pokroić w grubą kostkę. Rozłożyć na cieście.

Budynie rozprowadzić w 2/3 szklanki mleka, resztę mleka zagotować, wlać małym strumykiem rozprowadzony w mleku proszek budyniowy, ciągle mieszając. Zdjąć z ognia. Gorący wylać na owoce.

Kruszonkę rozkruszyć na budyniu. Piec 60-70 minut (do zrumienienia wierzchu) w temperaturze 175oC. Kroić, kiedy ciasto prawie całkowicie ostygnie, a budyń stężeje.

14 myśli na temat “Ciasto z budyniem bananowym, brzoskwiniami, mango i kruszonką

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s