Sałatka czosnkowa z czerwoną fasolą i ananasem

Oto moja pierwsza w tym roku propozycja na wielkanocny stół.

Składniki:

1 puszka czerwonej fasoli

1 puszka kukurydzy

4 plastry ananasa/pół puszki

5 średnich ogórków kiszonych

120 g sera żółtego, np. Edamskiego

1 słoik selera marynowanego

pół pęczka natki pietruszki

3 łyżki majonezu

1-2 łyżki kwaśnej śmietany

2 ząbki czosnku

sól i pieprz

Odsączonego z soku ananasa pokroić na małe kawałki. Fasolę, kukurydzę i selera odcedzić na sitku. Fasolę przelać wodą, selera odcisnąć z zalewy. Ogórki i ser zetrzeć na grubej tarce, ogórki odcisnąć z płynu na sitku. Natkę drobno posiekać, a czosnek przecisnąć przez praskę. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać z majonezem i śmietaną. Doprawić solą i pieprzem do smaku, schłodzić.

8 myśli na temat “Sałatka czosnkowa z czerwoną fasolą i ananasem

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s