Z cukinii można wyczarować cuda. Ja Was dzisiaj częstuję placuszkami z dodatkiem żółtego sera…
Składniki:
2 młode cukinie
200 g sera żółtego
2 jajka
3-4 łyżki mąki
3 ząbki czosnku
sól, pieprz, kminek, wędzona papryka w proszku, oregano
olej do smażenia
sos czosnkowy (na bazie śmietany, majonezu, rozgniecionego czosnku i przypraw) lub kwaśna śmietana do podania
Umytą cukinię zetrzeć na grubej tarce. Posolić, zostawić na 20 minut i odcedzić płyn. Ser zetrzeć na grubych oczkach tarki, dodać obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek, rozkłócone jajka, mąkę, zioła i przyprawy. Dobrze połączyć składniki. Na rozgrzany olej kłaść po 2 łyżki ciasta, formując placuszki. Smażyć z obu stron na rumiano. Podawać ciepłe z sosem czosnkowym lub kwaśną śmietaną.
a wiesz że nie robiłam jeszcze takich placuszków. Chyba najwyższy czas to nadrobić
PolubieniePolubienie
Propozycja na teraz. Super 🙂
PolubieniePolubienie
Bardzo lubię placki z cukinii, chociaż nigdy nie dodawałam sera, muszę spróbować Twojej wersji 🙂
PolubieniePolubienie
Na pewno jest bardziej kaloryczna, ale placuszki nie rozwalają się przy przewracaniu.
PolubieniePolubienie
Z serem żółtym jeszcze nie próbowałam. Zwykle dodaję fety. Muszę sprawdzić twoją wersję 🙂
PolubieniePolubienie
Uwielbiam takie placuszki 🙂
PolubieniePolubienie
Bardzo lubię takie placuszki☺
PolubieniePolubienie
W tym sezonie jeszcze nie robiłam, ale jak patrzę na Twoje pyszne placuszki to widzę, że to był błąd. Narobiłaś mi takiego smaka, że idę po cukinię do warzywniaka 🙂
PolubieniePolubienie
Szczerze polecam 😀
PolubieniePolubienie