Placuszki z cukinii z żółtym serem

Z cukinii można wyczarować cuda. Ja Was dzisiaj częstuję placuszkami z dodatkiem żółtego sera…

Składniki:

2 młode cukinie

200 g sera żółtego

2 jajka

3-4 łyżki mąki

3 ząbki czosnku

sól, pieprz, kminek, wędzona papryka w proszku, oregano

olej do smażenia

sos czosnkowy (na bazie śmietany, majonezu, rozgniecionego czosnku i przypraw) lub kwaśna śmietana do podania

Umytą cukinię zetrzeć na grubej tarce. Posolić, zostawić na 20 minut i odcedzić płyn. Ser zetrzeć na grubych oczkach tarki, dodać obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek, rozkłócone jajka, mąkę, zioła i przyprawy. Dobrze połączyć składniki. Na rozgrzany olej kłaść po 2 łyżki ciasta, formując placuszki. Smażyć z obu stron na rumiano. Podawać ciepłe z sosem czosnkowym lub kwaśną śmietaną.

9 myśli na temat “Placuszki z cukinii z żółtym serem

  1. W tym sezonie jeszcze nie robiłam, ale jak patrzę na Twoje pyszne placuszki to widzę, że to był błąd. Narobiłaś mi takiego smaka, że idę po cukinię do warzywniaka 🙂

    Polubienie

Dodaj odpowiedź do Natalia Anuluj pisanie odpowiedzi