Zupa, którą dzisiaj Was uraczę jest lekka, a zarazem pożywna. Jest kolorowa i z dużą ilością różnorodnych warzyw. Idealna na lato!
Składniki:
1 mała ćwiartka z kurczaka
1 filet z kurczaka
1 niewielki batat
pół żółtej cukinii
pół dużej czerwonej papryki
1 marchew
1 szklanka mrożonego zielonego groszku
2 łodygi selera naciowego
1 mała kalarepa
po pół pęczka natki pietruszki i lubczyku
przyprawa warzywna bez glutaminianu sodu lub domowa jarzynka
1 łyżeczka ziół do pizzy, sól i pieprz
Umyte mięso włożyć do średniego garnka i zalać zimną wodą. Po zagotowaniu gotować jeszcze 40 minut. Po tym czasie dodać warzywa: groszek, pokrojony w paski seler naciowy, pokrojoną w kostkę paprykę, obrane i pokrojone w kostkę bataty, marchew i kalarepę i pokrojoną w skórce cukinię. Kiedy warzywa zmiękną, wyjąć mięso, dodać posiekany lubczyk, natkę i zioła do pizzy. Doprawić do smaku jarzynką, solą i pieprzem. Mięso obrać ze skóry i kości, drobno pokroić i dodać do zupy.
Pyszna, lekka zupka.
PolubieniePolubienie
takie zupy są zawsze smaczne
PolubieniePolubienie
Miałabym ochotę na tak lekką zupę ❤
PolubieniePolubienie
Pyszna letnia zupka, i cudny talerz 🙂
PolubieniePolubienie