Kolorowa zupa na lato z kurczakiem

Zupa, którą dzisiaj Was uraczę jest lekka, a zarazem pożywna. Jest kolorowa i z dużą ilością różnorodnych warzyw. Idealna na lato!

Składniki:

1 mała ćwiartka z kurczaka

1 filet z kurczaka

1 niewielki batat

pół żółtej cukinii

pół dużej czerwonej papryki

1 marchew

1 szklanka mrożonego zielonego groszku

2 łodygi selera naciowego

1 mała kalarepa

po pół pęczka natki pietruszki i lubczyku

przyprawa warzywna bez glutaminianu sodu lub domowa jarzynka

1 łyżeczka ziół do pizzy, sól i pieprz

Umyte mięso włożyć do średniego garnka i zalać zimną wodą. Po zagotowaniu gotować jeszcze 40 minut. Po tym czasie dodać warzywa: groszek, pokrojony w paski seler naciowy, pokrojoną w kostkę paprykę, obrane i pokrojone w kostkę bataty, marchew i kalarepę i pokrojoną w skórce cukinię. Kiedy warzywa zmiękną, wyjąć mięso, dodać posiekany lubczyk, natkę i zioła do pizzy. Doprawić do smaku jarzynką, solą i pieprzem. Mięso obrać ze skóry i kości, drobno pokroić i dodać do zupy.

4 myśli na temat “Kolorowa zupa na lato z kurczakiem

Dodaj komentarz