Dzisiaj chcę Wam przedstawić prosty przepis na frużelinę do naleśników, pankejków czy wykończenia sernika. Szybko się przyrządza i szybko znika z talerzy!
Składniki:
1 kg świeżych truskawek
1/2 szklanki cukru (lub więcej, jeśli truskawki są kwaśniejsze)
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki wody
Owoce umyć, odszypułkować i ugnieść tłuczkiem do ziemniaków, by powstały grube kawałki. Mniejsze owoce można zostawić w całości.
Owoce zagotować z cukrem w garnku i po 3-4 minutach, kiedy cukier się rozpuści, dodać mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w 1/2 szklanki wody. Po zagotowaniu, mieszając gotować 2-3 minuty na małym ogniu.
Przestudzoną, ale ciepłą frużelinę rozprowadzić na naleśnikach i zginać boki w kopertę. Podawać posypane cukrem pudrem.
Wygląda mega smakowicie!🧡🧡
PolubieniePolubienie
Dziękuję
PolubieniePolubienie
Uwielbiamy naleśniki, a z taką domową frużeliną są pyszne 🙂
PolubieniePolubienie
Pysznie 🙂 uwielbiam naleśniki z takimi dodatkami 🙂
PolubieniePolubienie
Pyszny dodatek, który wyjadałabym łyżką )
PolubieniePolubienie
nie dziwię się że szybko znika
PolubieniePolubienie
Aż mnie naszła ochota na naleśniki 🙂
PolubieniePolubienie
Naleśniki z dodatkiem truskawek najlepsze 🙂 Trzeba korzystać puki jest na nie sezon 🙂
PolubieniePolubienie