Sałatka jarzynowa z pieczarkami i fasolą

Czekam na poprawę jesiennej aury i na sobotnie grzybobranie. Tymczasem proponuję konkretną sałatkę z dodatkiem marynowanych pieczarek, idealną na zimne dni…

Składniki:

woreczek mrożonej marchewki z groszkiem

1 por (biała część)

4 korniszony

słoik marynowanych pieczarek

1 puszka kukurydzy

1 łyżka czerwonej fasoli

3 łyżki majonezu

mały kubek kwaśnej śmietany 9-12% lub jogurtu naturalnego

sól i pieprz do smaku

Marchew z groszkiem ugotować w wodzie z dodatkiem soli i cukru. Odcedzić i ostudzić. Pora przekroić na pół i posiekać w paseczki. Zalać osolonym wrzątkiem, a po 10 minutach przelać zimną wodą i odcedzić. Korniszony i pieczarki odsączyć i pokroić w kostkę. Kukurydzę i fasolę odcedzić, a fasolę przepłukać wodą. Wszystkie składniki umieścić w misce, wymieszać z majonezem i śmietaną/jogurtem i doprawić do smaku solą i pieprzem.

12 myśli na temat “Sałatka jarzynowa z pieczarkami i fasolą

Dodaj komentarz