Zupa dyniowa z czipsem z szynki parmeńskiej

W sklepach pojawiły się już dynie. Dlatego na początek sezonu dyniowego zapraszam na aromatyczną zupę dyniową z dodatkiem chipsów z szynki parmeńskiej.

Składniki:

500 g świeżej dyni
1 mały seler pokrojony na kawałki
1 duża marchew pokrojona na kawałki
3 ząbki czosnku (najlepszy pieczony w foli)
1 l bulionu warzywnego lub wywaru mięsnego
1 łyżka słodkiej papryki
sól i pieprz do smaku
1 łyżeczka ziół do pizzy
½ szklanki słodkiej śmietanki 18%
opakowanie szynki parmeńskiej (80-100 g)

Dynię podzielić na duże kawałki (nie obierać). Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Skropić olejem i posypać delikatnie solą. Piec do miękkości, wystudzić. W folię możemy również zawinąć główkę czosnku, zalewając go niewielką ilością oleju). Miąższ oddzielić os skóry. Warzywa umyć, obrać i pokroić na kawałki. Umieścić w garnku, zalać bulionem warzywnym lub wywarem mięsnym. Jeżeli używamy bulionu, to warto wzbogacić zupę 2 łyżkami oliwy lub oleju, ponieważ zawarte w warzywach witaminy rozpuszczają się w tłuszczach. Gotować aż warzywa będą miękkie. Dodać miąższ z dyni i gotować kilka minut. Zmiksować, dodać słodką śmietankę, słodką paprykę i zioła do pizzy i jeszcze raz zagotować. Zupę podawać z czipsem z szynki parmeńskiej. Szynkę rozłożyć na gorącej patelni i smażyć aż wytopi się z niej tłuszcz. Ostudzić by stwardniała.

13 myśli na temat “Zupa dyniowa z czipsem z szynki parmeńskiej

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s