Sernikobrownie ze śliwkami na mące kokosowej

Bardzo wilgotne i słodkie ciasto z kwaskowatymi śliwkami. Ciasto czekoladowe nie zawiera tłuszczu, bo…. zapomniałam dodać. Nie miało to jednak wpływu na jego smak, a i trochę kalorii zaoszczędziłam. Masa serowa jest niezwykle kremowa, bo w połowie zawiera ricottę.

Sernikobrownie ze śliwkami na mące kokosowej

Ciasto:

200 g gorzkiej czekolady
2/3 słodkiej śmietanki 18%
1 i 1/4 mąki kokosowej (pszennej potrzeba nieco więcej)
2/3 szklanki cukru
cukier waniliowy (2 łyżeczki)
3 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa serowa:

500 g ricotty
400 g śmietankowego serka homogenizowanego
4 jajka
2/3 szklanki cukru
cukier waniliowy (2 łyżeczki)

oraz ok. 600 g śliwek węgierek

Przygotować ciasto. Czekoladę połamać, włożyć do miseczki, wlać śmietankę, rozpuścić i ostudzić. Jajka zmiksować z cukrem i cukrem waniliowym, wlać czekoladę i zmiksować, dodać mąkę kokosową połączoną z proszkiem do pieczenia i zmiksować na małych obrotach miksera. Ciasto wyłożyć na dużą blachę, wyłożoną papierem do pieczenia.

Ricottę i serek połączyć z cukrem i cukrem waniliowym oraz rozkłóconymi jajkami. Wyłożyć na ciasto czekoladowe. Śliwki umyć, osuszyć, przekroić wzdłuż na pół, wypestkować. Wyłożyć na wierzch masy serowej, lekko dociskając. Piec około 1 godziny w temperaturze 180oC.

Sernikobrownie ze śliwkami na mące kokosowej

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s