Muffiny imbirowe ze śliwkami

Bardzo lubię wspólne gotowanie i pieczenie. Dzisiejszy temat to jesienne muffiny. Postanowiłam zmodyfikować ten przepis i upiekłam bardzo jesienne babeczki z rozgrzewającym imbirem i słodko-kwaśnymi śliwkami. Razem ze mną wypieki przygotowały: Gin, Ania i Emilia.

Muffiny imbirowe ze śliwkami

Składniki na 10-12 sztuk:

250 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
150 g drobnego cukru do wypieków
1 łyżeczka imbiru
150 ml kwaśnej śmietany 12% lub 18%
125 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego
1 łyżka miodu
2 jajka
300 g śliwek, wypestkowanych i pokrojonych w niedużą kostkę
jasny brązowy cukier do posypania muffinów przed pieczeniem

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

W jednym naczyniu wymieszać składniki suche: mąkę, proszek do pieczenia, cukier, imbir.

W drugim naczyniu wymieszać składniki mokre: olej, roztrzepane jajka, śmietanę, miód. Połączyć ze składnikami suchymi, krótko wymieszać, tylko do połączenia składników. Dodać pokrojone gruszki i wymieszać.

Formę do muffinów wyłożyć papilotkami. Ciasto podzielić pomiędzy 10-12 foremek. Każdą muffinkę posypać cukrem (około pół łyżeczki na muffinkę).

Piec w temperaturze 190ºC przez 25-30 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, przestudzić lekko na drucianej siatce. 

Muffiny imbirowe ze śliwkami

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s