Bardzo lubię wspólne gotowanie i pieczenie. Dzisiejszy temat to jesienne muffiny. Postanowiłam zmodyfikować ten przepis i upiekłam bardzo jesienne babeczki z rozgrzewającym imbirem i słodko-kwaśnymi śliwkami. Razem ze mną wypieki przygotowały: Gin, Ania i Emilia.
Składniki na 10-12 sztuk:
250 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
150 g drobnego cukru do wypieków
1 łyżeczka imbiru
150 ml kwaśnej śmietany 12% lub 18%
125 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego
1 łyżka miodu
2 jajka
300 g śliwek, wypestkowanych i pokrojonych w niedużą kostkę
jasny brązowy cukier do posypania muffinów przed pieczeniem
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
W jednym naczyniu wymieszać składniki suche: mąkę, proszek do pieczenia, cukier, imbir.
W drugim naczyniu wymieszać składniki mokre: olej, roztrzepane jajka, śmietanę, miód. Połączyć ze składnikami suchymi, krótko wymieszać, tylko do połączenia składników. Dodać pokrojone gruszki i wymieszać.
Formę do muffinów wyłożyć papilotkami. Ciasto podzielić pomiędzy 10-12 foremek. Każdą muffinkę posypać cukrem (około pół łyżeczki na muffinkę).
Piec w temperaturze 190ºC przez 25-30 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, przestudzić lekko na drucianej siatce.