Leczo z papryką, cukinią i dynią

Leczo z papryką, cukinią i dynią

Składniki:

500 g karkówki
przyprawa do karkówki
250 g chudego wędzonego boczku

1 duża cebula, np. czerwona
4 ząbki czosnku
2 czerwone papryki
2 młode cukinie żółte
2 młode cukinie zielone
ok 350 g obranej i wypestkowanej dyni (użyłam odmiany Muskat)


600 ml passaty pomidorowej
2 łyżki koncentratu pomidorowego
2 łyżki wędzonej papryki w proszku
chili do smaku

2 łyżki słodkiej papryki
1 łyżeczka kminku
kilka kulek jałowca

posiekana natka pietruszki oraz lubczyk (dałam suszon)
olej do smażenia
sól i pieprz

Mięso pokroić w kostkę, posypać przyprawą do karkówki, usmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu, przełożyć do garnka. Następnie pokrojoną cebulę i zeszklić na oleju, dodać pokrojony w grubą kostkę boczek, zrumienić, dodając pod koniec posiekany drobno czosnek i dodać do mięsa razem z kminkiem i jałowcem. Zalać mięso wrzątkiem, by je przykryło i gotować do miękkości. Kiedy mięso już będzie prawie miękkie dorzucić pokrojoną w kostkę paprykę, a po 5 minutach pokrojoną w kostkę cukinię (ze skórką). Po kilku minutach również dynię pokrojoną w kostkę. Kiedy warzywa i mięso będą już miękkie, wlać passatę i koncentrat. Gotować ok. 5 minut do połączenia się smaków, doprawić, dodać, papryki w proszku, chili, pieprz i ewentualnie sól. Na końcu dodać posiekaną natkę oraz lubczyk. Leczo podawać gorące w miseczkach, z pieczywem.



Leczo z papryką, cukinią i dynią

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s