Śledzie z buraczkami, fetą i sosem vinegrette

Śledzie moi domownicy uwielbiają, większość gości również. Zamiast tradycyjnej sałatki śledziowej z majonezem proponuję podać na świątecznym stole kawałki ryby w towarzystwie marynat i fety rozłożone na półmisku, polane sosem vinegrette.

Sałatka śledziowa z buraczkami

Składniki:

mały słoik marynowanych buraczków-kulek
kilka korniszonów
kostka twardej fety
słoik marynowanych szalotek
kilka marynowanych płatów śledziowych
garść rukoli, roszponki lub innej sałaty
sos vinegrette

Buraczki i korniszony pokroić w plastry, fetę w grubą kostkę, śledzie na kawałki (prostokąty). Szalotki odcedzić z marynaty. Sałatę opłukać i osuszyć. Na dużym talerzu lub półmisku rozłożyć sałatę, a zaczynając od zewnętrznego brzegu układać:buraczki, fetę, śledzie, korniszony i szalotki. Całość polać sosem.

Lekkie Święta

Sałatka śledziowa z buraczkami

Dodaj komentarz