Placuszki ziemniaczane z fetą w sezamowej panierce

Po ciężkim czekoladowym brownie zapraszam Was na proste, lecz bardzo smaczne placuszki z gotowanych ziemniaków z dodatkiem fety i Cheddara oraz ziół. Do tego szklanka ulubionego kefiru i mamy wyśmienity obiad!

 Placuszki ziemniaczane z fetą w sezamowej panierce

Składniki:

1 kg mączystych ziemniaków

mała kostka fety

2 jajka

100 g ostrego sera żółtego (np. Cheddara) 

2 duże łyżki mąki 

sól

pieprz

łyżeczka przyprawy do ziemniaków

łyżka natki pietruszki

Panierka:

szklanka bułki tartej

1/2 szklanki sezamu

 

Ziemniaki wyszorować i ugotować w łupinach w lekko osolonej wodzie do miękkości. Obrać, przecisnąć przez praskę i ostudzić. Wymieszać rozgniecioną fetą, startym na grubej tarce serem, dodać sól, pieprz i przyprawę do ziemniaków lub dowolne zioła (kminek, majeranek). Wymieszać z rozkłócoconymi jajkami i mąką. Formować niewielkie placuszki, obtaczać w bułce tartej wymiesznej z sezamem i smażyć na rumiano na oleju. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Podawać z kefirem lub maślanką. 

Placuszki ziemniaczane z fetą w sezamowej panierce 

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s