Ciasto jabłkowo-fistaszkowe z budyniem kajmakowym

Ciasto jest idealne! Słodko-kwaśne, aromatyczne, aksamitno-chrupkie. Dwie warstwy ciasta ucieranego wypełnionego jabłkami i prażonymi solonymi fistaszkami oddzielone budyniem z dodatkiem kajmaku. Dekoracja – kajmak i pokruszony wafelek o smaku fistaszków. Przepis własny.

Ciasto jabłkowo-fistaszkowe z budyniem kajmakowym

Składniki:

3 szklanki mąki pszennej

1/2 szklanki mąki ziemniaczanej

1 niepełna szklanka jasnego brązowego cukru

2 płaskie łyżeczki proszku

1 płaska łyżeczka sody

1 łyżeczka cynamonu

4 duże jajka

250 g kwaśnej śmietany 18%

150 g masła, stopionego

3-4 kwaskowate jabłka pokrojone w drobną kostkę

200 g solonych orzechów arachidowych, podprażonych na suchej patelni

Budyń:

2/3 szklanki masy kajmakowej

2 budynie śmietankowe bez cukru

750 ml mleka

Dekoracja:

1/3 puszki masy kajmakowej

pokruszony wafelek o smaku orzechów arachidowych (może być w czekoladzie)



Proporcje na dużą prostokątną blachę. Śmietanę i jajka należy wyciągnąć z lodówki 2 godziny przed pieczeniem. 

Najpierw należy ugotować budyń. 2/3 puszki gotowej masy kajmakowej rozmieszać (najlepiej trzepaczką) z 600 ml mleka. W pozostałych 150 ml rozmieszać proszek budyniowy. Wlać do gotującego mleka z kajmakiem i cały czas mieszając gotować aż budyń zabulgocze. Zdjąć z ognia, wierzch nakryć folią aluminiową, by nie zrobił się kożuch. Ostudzić. Masło stopić i ostudzić. Orzechy podprażyć na suchej patelni. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w drobną kostkę. Mąki wymieszać z proszkiem, sodą i cynamonem.  

Jajka zmiksować z cukrem, śmietaną i stopionym masłem. Partiami wsypywać suchą mieszankę i zmiksować na gładkie ciasto. Dodać jabłka i podprażone orzechy i dobrze wymieszać łyżką.  Połowę ciasta rozsmarować na dnie blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Na nim rozsmarować ostudzony budyń, a na budyniu pozostałe ciasto. Piec około 1 godziny w temperaturze 180oC. Wyjąć i nieco przestudzić. Pozostałą masę kajmakową rozmieszać łyżką, by stała się nieco rzadsza. Rozsmarować na lekko ciepłym cieście. Na wierzchu rozkruszyć schłodzony w lodówce wafelek. Ciasto kroić całkowicie ostudzone. 

Ciasto jabłkowo-fistaszkowe z budyniem kajmakowym 

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s