Pełnoziarniste cukiniowe brownie z malinami

Jest obłędnie czekoladowe, kremowe i wilgotne. Z dodatkiem mąki pełnoziarnistej oraz startej cukinii Słodycz ciasta złamana kwaskowatymi malinami. Dawno nie jadłam tak wybornego ciasta z czekoladą…. która potrafi uszczęśliwić dla tych, którzy wychodzą z domu wczesnymi i coraz zimniejszymi porankami….. Zapraszam na brownie…

Pełnoziarniste cukiniowe brownie z malinami

Składniki:

200 g gorzkiej czekolady

100 g masła

100 g kwaśnej śmietany

3 jajka

200 g brązowego cukru

100 g mąki pszennej pełnoziarnistej

50 g ciemnego kakao

2 łyżeczki proszku do pieczenia

szczypta sody

oraz szklanka startej cukinii (spora)

300 g malin

Śmietanę i jajka wyjąć wcześniej z lodówki. Cukinię zetrzeć na grubej tarce. Czekoladę z masłem stopić w mikrofalówce, na małym ogniu w garnuszku lub w kąpieli wodnej, dobrze wymieszać i ostudzić. Sypkie składniki oprócz cukru połączyć ze sobą i przesiać. Jajka zmiksować z cukrem i śmietaną, wlać czekoladę i utrzeć. Porcjami dodawać suchą mieszankę, miksując na małych obrotach. Dodać startą cukinię i wymieszać porządnie łyżką. Wyłożyć na małą prostokątną blachę lub tortownicę (26 cm) wyłożoną papierem do pieczenia, poukładać maliny i piec około 50 minut w 180oC.

Pełnoziarniste cukiniowe brownie z malinami

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s