Pełnoziarniste babeczki czekoladowe z cukinią i dekoracją z serka i malin

Dziś bardzo zdrowe słodkości. Z mąki pełnoziarnistej, z dodatkiem czekolady, cukinii i malin. Tak sobie z mężem dogadzamy, kiedy dzieciaki spędzają czas u babci. I choć podgrzałam jeszcze temperaturę w domu, rzecz jasna wysoką przez upały, to smak babeczek wynagrodził nam termiczny dyskomfort.

Pełnoziarniste babeczki czekoladowe z cukinią i dekoracją z serka i malin

Składniki na 12 babeczek:

2 pełne szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej

1 dość mała cukinia, starta na grubych oczkach

2/2 szklanki brązowego cukru

50 g stopionego masła

100 g stopionej gorzkiej czekolady

1 szklanka mleka

2 jajka

2 łyżeczki proszku do pieczenia

2 łyżki kakao

Do dekoracji:

ok. 300 g gęstego serka homogenizowanego

2 łyżeczki cukru waniliowego

szklanka malin

Pełnoziarniste babeczki czekoladowe z cukinią i dekoracją z serka i malin









W jednym naczyniu wymieszać składniki suche: mąkę cukier, proszek do pieczenia, kakao. W drugim naczyniu wymieszać składniki mokre: roztrzepane jajka, stopione masło z czekoladą, startą cukinię, mleko. Zawartość obu naczyń połączyć, wymieszać.

Blachę do muffinek wyłożyć papilotkami (ja użyłam formy silikonowej). Ciasto wyłożyć do 3/4 wysokości każdej foremki. Piec około 25 minut w temperaturze 180ºC. Poczekać chwilę zanim przestygną, potem wyciągać z formy i ostudzić. Serek wymieszać z cukrem waniliowym, wyłożyć na ostudzone muffiny i poukładać maliny.

Pełnoziarniste babeczki czekoladowe z cukinią i dekoracją z serka i malin 

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s