Sernik z malinami na kokosowo-makowym spodzie

Pokochałam serniki na zimno. Odkryłam w sobie pokłady pomysłów na orzeźwiające owocowe torciki serowe. Dziś pora na maliny. 

Sernik z malinami na kokosowo-makowym spodzie

Spód:

3 białka

½ szklanki cukru kryształu

100 g wiórków kokosowych

1/3 szklanki maku

1 łyżka mąki ziemniaczanej

Warstwa malinowa: 

300 g malin

1 galaretka malinowa

Masa serowa:

500 g podwójnie zmielonego twarogu śmietankowego

200 g jogurtu greckiego

2 łyżki żelatyny

½ szklanki mleka

ok. 2/3 szklanki cukru

2 łyżeczki cukru waniliowego





Sernik z malinami na kokosowo-makowym spodzie

Galaretkę rozpuścić w ½ szklanki wrzątku. Maliny opłukać i osuszyć.

Białka ubić na sztywno, dalej ubijając dodawać cukier oraz mąkę ziemniaczaną. Wyłączyć mikser. Wsypywać powoli wiórki i mak, delikatnie mieszając łyżką. Masę wyłożyć na spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 170oC około 30 minut. Ostudzić. Wyłożyć maliny i zalać tężejącą galaretką. Schłodzić

Żelatynę wsypać do zimnego mleka, poczekać aż napęcznieje, a następnie rozpuścić, podgrzewając na małym ogniu. Wystudzić, ale nie doprowadzić do zgęstnienia. Wymieszać z serem, cukrem, cukrem waniliowym i jogurtem. Dobrze połączyć składniki za pomocą trzepaczki lub miksera (na małych obrotach). Wylać na zastygniętą galaretkę i wyrównać powierzchnię. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.

Sernik z malinami na kokosowo-makowym spodzie 

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s