Sernik cytrynowo-migdałowy z ananasami i bezą

Nic nie jest ważne, kiedy wiosenne słońce rozpromienia świat! Z utęsknieniem czekałam na kilka dni wolnego. Dobrze rozpocząć długi weekend od słonecznego sernika. Kruchy migdałowy spód, kremowa cytrynowo-migdałowa masa z dodatkiem ananasów oraz biała delikatna beza zwieńczona płatkami migdałów. Oto przepis na dobry początek wiosennej laby… 

 

Sernik cytrynowo-migdałowy z ananasami i bezą 

Spód:

100 g masła

2 łyżki kwaśnej śmietany

½ szklanki zmielonych płatków migdałowych

1 szklanka mąki krupczatki

1 łyżeczka proszku do pieczenia

2 łyżki cukru pudru


Masa serowa:

1 kg sera mielonego na serniki

200 g białej czekolady lub 100 g i 100 g cukru

½ szklanki słodkiej śmietanki lub mleka skondensowanego

skórka i sok z 1 cytryny

duży cukier waniliowy

2 łyżeczki cukru migdałowego lub ekstraktu 

4 żółtka

2 jajka

puszka ananasów

Beza:

4 białka

szczypta soli

2/3 szklanki cukru

80 g płatków migdałowych

1 budyń waniliowy bez cukru

 

Sernik cytrynowo-migdałowy z ananasami i bezą 

 

Sernik cytrynowo-migdałowy z ananasami i bezą 

Składniki spodu wymieszać i zagnieść. Wylepić dno tortownicy (26 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Podpiec 20 minut w temperaturze 180oC.

Jajka zmiksować na małych obrotach z cukrem oraz cukrami – waniliowym i migdałowym. Czekoladę stopić w kąpieli wodnej w miseczce razem z mlekiem skondensowanym, ostudzić. Zetrzeć skórkę z cytryny i wycisnąć sok. Wymieszać z serem, jajkami oraz sokiem z cytryny. Na końcu dodać budyń i jeszcze raz zmiksować na małych obrotach.

Ananasy odsączyć z zalewy, pokroić na kawałki. Wyłożyć na podpieczony spód i zalać masą serową. Piec w temperaturze 160oC aż wierzch będzie ścięty. Zimne białka ubić ze szczyptą soli, dodając partiami cukier pod koniec ubijania. Wyłożyć na wierch sernika, wyrównać powierzchnię i posypać płatkami migdałów. Zapiekać w tej samej temperaturze około 25 minut na lekko złoty kolor. Wyjąć, ostudzić i schłodzić.



Sernik cytrynowo-migdałowy z ananasami i bezą 

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s