Cukinia zapiekana z farszem meksykańskim

Farsz meksykański, który niedawno zrobiłam do pieczonych pierogów można wykorzystać na wiele sposobów. Najpierw pomyślałam o naleśnikach, ale zdecydowałam się na zapiekaną cukinię. Wierzchy napełnionych farszem połówek cukinii przykryłam serem żółtym z ziołami, a podałam z mieszanką sałat z pomidorami i prostym ziołowym winegretem. Pychota!


Cukinia zapiekana z farszem meksykańskim

 

Składniki:

kilka młodych cukinii

opakowanie sera Gouda w plastrach z ziołami

oliwa lub olej

sól

Cukinie umyć, przekroić wzdłuż na pół, a łyżeczką wydrążyć środki z pestkami. Wysmarować w środku i na zewnątrz olejem, delikatnie posolić. Napełniać farszem meksykańskim (przepis poniżej) nieco ponad brzegi. Przykryć plastrami sera. Zapiekać 40 minut w temperaturze 175oC. Podawać z sałatą z sosem vinegrette lub surówką z młodej kapusty z koperkiem oraz ryżem.

Farsz meksykański: 250 g mielonej wołowiny, mała czerwona cebula, 2 ząbki czosnku, 200 g mrożonej mieszanki warzywnej meksykańskiej, kawałek czerwonej papryki, 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego, przyprawa do chili con carne (do smaku), pół puszki czerwonej fasoli, olej do smażenia

Cebulę pokroić, zeszklić na oleju, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz zmielone mięso i usmażyć. Dodać szklankę wody, mrożone warzywa i pokrojoną w kostkę paprykę. Dusić do miękkości, następnie dodać przyprawy i koncentrat. Na końcu wrzucić fasolę i gotować do momentu odparowania sosu. Ostudzić. 

 

Cukinia zapiekana z farszem meksykańskim

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s