Śledzie paprykowo-pomidorowe

Ze śledziami zawsze mam problem. Niby wszyscy w moim domu lubią śledzie, ale nie każda wersja im pasuje. Ja uwielbiam na słodko, a mężczyźni, jak mężczyźni lubią tradycyjnie lub pikantnie i słono. Tym razem wymyśliłam wersję paprykowo-pomidorową. O dziwo, smakowało.

 

Śledzie paprykowo-pomidorowe


Składniki:

1 duża papryka

2 średnie cebule

1 mały słoiczek koncentratu

8-10 suszonych pomidorów w oliwie

płat marynowanej papryki (niekoniecznie)

1 łyżka octu balsamicznego 

sól, cukier, świeżo mielony czarny pieprz

2 łyżki słodkiej papryki

oliwa do smażenia

szczypta chili lub 2-3 łyżki ostrego Ajvaru

1 kg płatów śledziowych

Cebulę obrać, pokroić w paski. Zeszklić i poddusić na oleju, odłożyć. Paprykę umyć, wydrążyć gniazdo nasienne, pokroić na kawałki i poddusić na oliwie razem ze słodką papryką. Zalać wrząkiem i gotować aż zmięknie. Dodać koncentrat pomidorowy, marynowaną paprykę i odparować większość płynu. Następnie zmiksować, dodać suszone pomidory posiekane w paseczki i gotować jeszcze kilka minut. Dołożyć Ajvar lub chili, ocet balsamiczny. Doprawić solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem i cukrem. Następnie wymieszać z cebulą i wystudzić. Płaty śledzi układać w salaterce, przekładając sosem. Schłodzić kilka godzin w lodówce.

Dodaj komentarz