Pasztet drobiowy z suszonymi wiśniami

Dziś przepis na świąteczny pasztet drobiowy z wiśniami. Oryginalny przepis znajdziecie tutaj. Ja zrezygnowałam z sosu, a zamiast wiśni mrożonych dałam suszone. Do masy dodałam również wędzony boczek, by pasztet nie był za suchy (około 25 dag) i zmieliłam go z mięsem i wątróbką. Przepis podaję jednak oryginalny.

Wędruje on do kilku akcji: Wielkanocne smaki, Co z tym kurczakiem, Kurczak i spółka, Pieczone mięsa, wędliny, pasztety.

Po więcej wielkanocnych przepisów zapraszam na stronę Przepisy na Wielkanoc. A po ciasta świąteczne tutaj.

 

Pasztet z suszonymi wiśniami

 

Składniki:

60 dag piersi kurczaka

10 dag wątróbki drobiowej

1 cebula

2 ząbki czosnku

1 czerstwa kajzerka

2 jajka

2 dag masła

1 łyżka tartej bułki

15 dag wiśni bez pestek (mogą być mrożone)

50 ml oliwy

sól

pieprz

majeranek

gałka muszkatołowa

5 dag żurawin ze słoiczka

10 dag czarnych porzeczek

80 ml czerwonego wina

miód do smaku

masło i tarta bułka do formy

Sposób przygotowania:

Rozgrzej oliwę na patelni, podsmaż piersi kurczaka. Gdy zrobią się rumiane, dodaj wątróbkę, posiekaną cebulę i czosnek, przypraw solą, pieprzem, majerankiem i gałką, smaż jeszcze chwilę. Ostudź, dodaj bułkę (namoczoną i odciśniętą) i jajka. Zmiksuj, wymieszaj z wiśniami. Formę posmaruj masłem, posyp tartą bułką, napełnij masą, piecz 50 minut w temp. 170°C. Zrób sos: zmiksuj wino z porzeczkami, przetrzyj przez sitko, wymieszaj z żurawinami, dosłodź miodem. Pasztet podawaj po ostudzeniu, pokrojony w plastry i skropiony sosem.

 



Pasztet z suszonymi wiśniami

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s