Mazurki migdałowo-ryżowe (bezglutenowe)

Jak wykonać pyszne, delikatne ciasto na mazurek? Wystarczy skorzystać z tego przepisu. Ciasto jest tak pyszne, że na pewno niedługo wykorzystam je do upieczenia ciasteczek migdałowych. Polecam je w diecie bezglutenowej, bo nie zawierają mąki pszennej ani żadnej innej mąki glutenowej. Wystarczy zagnieść składniki, odłożyć ciasto  do lodówki, by stwardniało i wykrawać dowolne kształty lub ulepić z niego kulki, rozpłaszczać, układać na blasze i upiec.

Ja z ciasta ryżowo-migdałowego wykonałam pięć mazurków. Niestety, jeden, ten najładniejszy, spadł przy przenoszeniu na podłogę…. No cóż, zostały jeszcze cztery…

Mazurki dodaję do akcji: Wypieki bez mąki w kategorii: wypieki niedietetyczne.

 

Bezglutenowe mazurki migdałowo-ryżowe

 

Składniki:

1 opakowanie kleiku ryżowego (175 g)

2 jajka

250 g miękkiego masła 

1 łyżeczka proszku do pieczenia

pół szklanki cukru

1 cukier migdałowy

100 g mielonych migdałów

Dekoracja:

5 opakowań kisielu typu szybki kubek

około 725 ml mleka

 



Bezglutenowe mazurki migdałowo-ryżowe

 

Wszystkie składniki połączyć, wyrobić najlepiej w malakserze. Masę zawinąć w folię i schować na 2 godziny. Następnie podzielić na 5 części. Każdą rozwałkować (używając mąki ziemniaczanej do podsypywania) i uformować owalne, o wysokości około 1 cm jajka, podnosząc lekko brzegi ciastek.

Piec w temperaturze 180ºC przez 20 do jasnozłotego koloru. Wyjąć i ostudzić.

Każdy kisiel rozpuścić w pół szklanki gorącego mleka, energicznie mieszając. Gorące masy wylać bezpośrednio w zagłębienia ciast. Wierzchy udekorować żelkami lub płatkami migdałów.


Bezglutenowe mazurki migdałowo-ryżowe

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s