Witajcie Kochani! Mam dzisiaj dla Was prostą sałatkę z pieczonych pomidorów i dyni. Smacznego!
Składniki:
duża gałązka pomidorków koktajlowych
ok. 150 g dyni, najlepiej piżmowej
pół szklanki ciecierzycy
spora garść rukoli
pół opakowania fety
Sos:
1 łyżeczka płynnego miodu
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżka musztardy francuskiej
5 łyżek dowolnego oleju, np. z ostropestu lub dyni
sól i pieprz do smaku
Dynię obrać ze skóry pokroić w cienkie plastry Na dużej blasze ułożyć plastry dyni i gałązkę pomidorów. Piec około 15 minut. Na talerzu rozłożyć rukolę, poukładać plastry dyni i pomidorki, położyć odsączoną ciecierzycę i pokrojoną w kostkę lub pokruszoną fetę.
Przygotować sos: w kubku wymieszać miód z sokiem cytrynowym, olejem i musztardą. Dodać sól i pieprz. Sosem polać sałatkę na półmisku.
Ciekawa propozycja. Super wygląda ta sałatka! 🙂 urocznica.pl
PolubieniePolubienie
Bardzo pomysłowa sałatka! I taka kolorowa:) pozdrawiam Monika-Smakołyki na diecie
PolubieniePolubienie
Super sałatka 😀
PolubieniePolubienie
Wspaniała, pożwyna sałatka 🙂
PolubieniePolubienie