Sałatka z pieczonych pomidorków i dyni

Witajcie Kochani! Mam dzisiaj dla Was prostą sałatkę z pieczonych pomidorów i dyni. Smacznego!

Składniki:

duża gałązka pomidorków koktajlowych

ok. 150 g dyni, najlepiej piżmowej

pół szklanki ciecierzycy

spora garść rukoli

pół opakowania fety

Sos:

1 łyżeczka płynnego miodu

2 łyżki soku z cytryny

1 łyżka musztardy francuskiej

5 łyżek dowolnego oleju, np. z ostropestu lub dyni

sól i pieprz do smaku

Dynię obrać ze skóry pokroić w cienkie plastry Na dużej blasze ułożyć plastry dyni i gałązkę pomidorów. Piec około 15 minut. Na talerzu rozłożyć rukolę, poukładać plastry dyni i pomidorki, położyć odsączoną ciecierzycę i pokrojoną w kostkę lub pokruszoną fetę.

Przygotować sos: w kubku wymieszać miód z sokiem cytrynowym, olejem i musztardą. Dodać sól i pieprz. Sosem polać sałatkę na półmisku.

4 myśli na temat “Sałatka z pieczonych pomidorków i dyni

Dodaj komentarz