Nuggetsy z kurczaka w krakersach

Witajcie! Moja kolejna propozycja na blogu to nuggetsy z kurczaka. Kawałki kurczak marynowane w jogurcie z przyprawami, obtaczane w pokruszonych krakersach i pieczone w piekarniku. Tak przygotowane mięso jest delikatne i soczyste. Wypróbowałam ten patent wielokrotnie, zarówno na rodzinnych przyjęciach, jak i na codzienny obiad w domu. Zawsze zjedzone ze smakiem. Polecam!

Składniki:

3 filety z kurczaka

duży kubek jogurtu naturalnego

ulubione przyprawy – u mnie suszony czosnek, sól, pieprz, zioła do pizzy, słodka i ostra papryka, curry

sól i pieprz

duże opakowanie krakersów (naturalnych lub paprykowych)

Umyte filety pokroić na mniejsze kawałki (wielkości polędwiczek), włożyć do miski, dodać kefir i wszystkie przyprawy. Wymieszać i zostawić w lodówce na kilka, kilkanaście godzin (można na całą noc).

W miseczce drobno rozkruszyć krakersy. Każdy kawałek mięsa wyjąć i opanierować w krakersach. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 25 minut w temperaturze 200oC aż wierzch się przyrumieni.

Podawać z surówką i kaszą lub ziemniakami. Można również razem z warzywami owinąć w tortille.

8 myśli na temat “Nuggetsy z kurczaka w krakersach

Dodaj komentarz