Przepis na to pyszne i proste w wykonaniu danie znalazłam na blogu Kasi, której zdjęcia potraw oglądam zawsze z sentymentem. Polecam jej przepisy i odwiedziny na jej blogu.
Zmieniłam proporcje dania, bo potrzebowałam pięciu porcji tego dania. Dodałam też nieco wędzonej papryki i więcej czosnku. Danie smakowało mojej rodzinie, a mąż jedną porcję dostał na następny dzień do pracy w pudełku 🙂
Składniki:
2 piersi z kurczaka
1 duża marchew
6 dużych ziemniaków, najlepiej młodych
2 małe cukinie
2 słodkie papryki spiczaste
3 ząbki czosnku
pół pęczka posiekanej natki pietruszki
4 łyżki oleju
zioła prowansalskie
tymianek (nie udało mi się kupić świeżego, ale polecam dodać)
pieprz i sól
słodka lub wędzona papryka
Oczyszczaną pierś z kurczaka kroimy w kostkę i przekładamy do miseczki. Kawałki kurczaka oprószamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi, dodajemy łyżkę oleju oraz przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Wszystko mieszamy i odstawiamy na chwilę. Ziemniaki dokładnie myjemy i gotujemy w mundurkach w osolonej wodzie (gotowałam obrane, pokrojone już w kostkę, ale myślę, że ze skórką byłyby smaczniejsze).
Kurczaka smażymy na oleju, a następnie odkładamy na talerzyk. Na tej samej patelni smażymy pokrojone w plastry marchewki, a po 5 minutach dodajemy pokrojoną cukinię oraz paprykę. Całość delikatnie podlewamy wodą, dodajemy zioła prowansalskie oraz tymianek i smażymy kolejne kilka minut do momentu, aż warzywa delikatnie zmiękną (powinny być al dente). Na koniec dodajemy ugotowane ziemniaki w mundurkach (pokrojone w ćwiartki) oraz kawałki kurczaka. Wszystko doprawiamy solą oraz świeżo zmielonym pieprzem i smażymy jeszcze przez chwilę. Danie posypujemy świeżą natką pietruszki.
Fantastyczne danie!
Dużo warzyw,delikatny kurczak, przyprawy…mniammm
No i wygląda super!!!
Pozdrawiam serdecznie:)
PolubieniePolubienie
Pyszne,kolorowe i treściwe dania, też na takie stawiam.
PolubieniePolubienie
Pyszne i proste danie, muszę sobie zrobić koniecznie 🙂
Pozdrawiam serdecznie
PolubieniePolubienie
Pycha danie 🙂
PolubieniePolubienie