Placuszki z cukinii z mąką z ciecierzycy

Hej! Za nami cudowny weekend, wspaniała niedziela spędzona w Bieszczadach, na szlaku na Połoninę Caryńską i w zagrodzie żubrów w Mucznem. Nie podarowałabym tak pięknej jesiennej pogody, by jesienią właśnie pojechać w ten magiczny zakątek Polski. Na szlakach tłumy, ale wystarczy wyjechać wcześniej, by spokojnie znaleźć miejsce na parkingu. Zostawiam Wam jak zawsze kilka kadrów z naszej wyprawy i polecam serdecznie. Bieszczady na pewno nie są przereklamowane!

A jako przepis blogowy proponuję dziś placuszki z cukinii. Zamiast mąki pszennej dodałam mąkę z ciecierzycy, dzięki czemu masa jest bardziej zwarta, a placuszki lepiej się odwraca.

Po usmażeniu można je podać z kwaśną śmietaną, sosem ziołowo-czosnkowym lub keczupem.

Składniki:

3-4 młode cukinie

3-4 jajka

3/4 szklanki mąki z ciecierzycy

3 ząbki czosnku

sól, pieprz, kminek, słodka papryka w proszku, oregano lub zioła do pizzy

olej do smażenia

Umytą cukinię zetrzeć na grubej tarce. Posolić, zostawić na 20 minut i dokładnie odcedzić płyn, odciskając porcje cukinii w dłoniach. Dodać obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek, rozkłócone jajka, mąkę, zioła i przyprawy. Dobrze połączyć składniki. Na rozgrzany olej kłaść po 2 łyżki ciasta, formując placuszki. Smażyć z obu stron na rumiano. Można osuszyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.

15 myśli na temat “Placuszki z cukinii z mąką z ciecierzycy

Dodaj komentarz