Hej! Za nami cudowny weekend, wspaniała niedziela spędzona w Bieszczadach, na szlaku na Połoninę Caryńską i w zagrodzie żubrów w Mucznem. Nie podarowałabym tak pięknej jesiennej pogody, by jesienią właśnie pojechać w ten magiczny zakątek Polski. Na szlakach tłumy, ale wystarczy wyjechać wcześniej, by spokojnie znaleźć miejsce na parkingu. Zostawiam Wam jak zawsze kilka kadrów z naszej wyprawy i polecam serdecznie. Bieszczady na pewno nie są przereklamowane!
A jako przepis blogowy proponuję dziś placuszki z cukinii. Zamiast mąki pszennej dodałam mąkę z ciecierzycy, dzięki czemu masa jest bardziej zwarta, a placuszki lepiej się odwraca.
Po usmażeniu można je podać z kwaśną śmietaną, sosem ziołowo-czosnkowym lub keczupem.
Składniki:
3-4 młode cukinie
3-4 jajka
3/4 szklanki mąki z ciecierzycy
3 ząbki czosnku
sól, pieprz, kminek, słodka papryka w proszku, oregano lub zioła do pizzy
olej do smażenia
Umytą cukinię zetrzeć na grubej tarce. Posolić, zostawić na 20 minut i dokładnie odcedzić płyn, odciskając porcje cukinii w dłoniach. Dodać obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek, rozkłócone jajka, mąkę, zioła i przyprawy. Dobrze połączyć składniki. Na rozgrzany olej kłaść po 2 łyżki ciasta, formując placuszki. Smażyć z obu stron na rumiano. Można osuszyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
Taką piękną, złotą jesień to ja lubię 🙂 U nas niestety już od dziś deszcz… Ciekawy przepis. Zapisuję do sobie 🙂
PolubieniePolubienie
Ale mi narobiłaś smaku na te cudne placuszki 🙂
PolubieniePolubienie
Te jesienne widoki zachwyciły mnie bardziej, niż placuszki 😄
PolubieniePolubienie
Bardzo apetyczne placuszki. Czy były grzyby w lesie ?
PolubieniePolubienie
Jedno skupisko muchomorów 🙂
PolubieniePolubienie
Placuszki pychota a i jakie piękne widoki 😀
PolubieniePolubienie
Uwielbiam placki z cukinii, jeszcze ich nie robiłam tej jesieni więc to super pomysł na najbliższy obiad. Pozdrawiam cieplutko 😊
PolubieniePolubienie
Piękne widoczki ❤️ ja też uwielbiam Bieszczady jesienią 😊
A placuszki apetyczne 🤤
PolubieniePolubienie
Piękne kadry jesieni. Placuszki z cukinii chętnie bym zjadła, takie złociste. 🙂
PolubieniePolubienie
Chętnie bym zjadła takie apetyczne placuszki 🙂
PolubieniePolubienie
Placuszki przepysznie się zapowiadają:)
A wycieczka widać,że naprawdę udana. Piękna jesień w plenerze:)
PolubieniePolubienie
Pięknie u Ciebie, prawdziwa złota jesien, danie też smakowite !
PolubieniePolubienie
Piękne zdjęcia i pyszne placuszki ❤
Uwielbiam dodawać mąkę z ciecierzycy do placków – mają piękny aromat i lekko orzechowy smak ❤
PolubieniePolubienie
Placki z mąką z ciecierzycy to dla mnie nowość, ale widzę że warto spróbować. 🙂
PolubieniePolubienie
olacuszki super a zdjęcia z wycieczki przepiękne
PolubieniePolubienie