Na blogu Małej Cukierenki znalazłam przepis na uroczą babkę w trzech kolorach. Pomyślałam, że zrobię ją w Wielkim Tygodniu, by pokazać Wam przed świętami.
Babka jest pyszna, w sam raz słodka i dość zbita, średnio wilgotna. Zrezygnowałam z oleju w przepisie, który zamieniłam na mleko i to była dobra decyzja, bez wpływu na jakość wypieku. Ciasta żółte i różowe wzmocniłam barwnikami spożywczymi, bo same kisiele nie dałyby tego efektu. Zdecydowanie polecam, choć jest dość kaloryczna. Oczywiście można ją spalić podczas wielkanocnych spacerów z parasolem, bo pogoda na święta ma być chłodna i deszczowa…
Składniki:
250 g masła w temperaturze pokojowej
125 ml oleju (zmieniłam na mleko 0,5% i babka się udała)
240 g cukru
1 duże opakowanie cukru wanilinowego (32 g)
5 dużych jajek – osobno żółtka i białka
260 g mąki pszennej (użyłam tortowej)
3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1 kisiel wiśniowy (40 g) bez cukru
1 kisiel cytrynowy (40 g) bez cukru
4 łyżki ciemnego kakao bez cukru
1 łyżka octu
Dodatkowo:
cukier puder do posypania
barwniki spożywcze – żółty i czerwony dla wzmocnienia koloru ciasta
tabliczka białej czekolady rozpuszczona w 50 ml słodkiej śmietany kremówki, czekoladowe jajka z Lidla lub cukier puder
Składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia.
Masło utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym mikserem ustawionym na najwyższe obroty, ucierać przez około 4-5 minut. Następnie dodać w dwóch partiach żółtka, po każdym dodaniu ucierać mikserem na niskich obrotach przez około minutę, aż składniki połączą się w jednolitą masę.
Następnie dodać olej (zamiennie mleko), ocet i wymieszać krótko mikserem. Wsypać mąkę z proszkiem i wymieszać do połączenia składników.
Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie łyżką wymieszać je z ciastem.
Ciasto podzielić na trzy równe części. Do jednej dodać kisiel wiśniowy, do drugiej cytrynowy, a do trzeciej kakao.
Formę do baby o średnicy 24-25 cm posmarować masłem i posypać mąką. Do blaszki przełożyć poszczególne ciasta i wyrównać. Następnie wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180oC na funkcji góra-dół przez około 60 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Babkę ostrożnie wyjąć z blaszki i przed podaniem udekorować rozpuszczoną w śmietance białą czekoladą i czekoladowymi jajkami lub posypać cukrem puder.
Nie ma to jak domowa babka 🙂 Zdrowych, spokojnych świąt!
PolubieniePolubienie
Cudowna ta babka!
Spokojnych i radosnych Świąt 🙂
PolubieniePolubienie
Pyszniutka babka 🙂
PolubieniePolubienie
babki to ja chętnie wszystkie zajadam
PolubieniePolubienie
Piękna babeczka:)
PolubieniePolubienie
Super wyszła ta babka, szkoda, że nie znalazłam tego przepisu wcześniej to bym ją przyrządziła. Najwyżej zapiszę sobie i wypróbuję tą propozycję za rok. Na te święta przygotowałam tradycyjną babkę z polewą czekoladową, którą robię od lat. Jest bardzo smaczna i idealnie pasuje do kawy, którą zawsze podaję w pięknych filiżankach bolesławiec.
PolubieniePolubienie
Pięknie przystrojona babka. W środku wygląda równie smakowicie. 🙂
PolubieniePolubienie
Piękna babka! I te kolorki też super Ci wyszły 🙂
PolubieniePolubienie
Ale cudna ta babeczka 🙂
Pięknie wygląda 🙂
PolubieniePolubienie
Mega cudna jest ta babka 🙂
PolubieniePolubienie