Na święta polecam Wam przygotowanie domowej szynki gotowanej, którą pekluje się przez dwa dni, a po tym czasie gotuje z przyprawami i ziołami. Pachnie wspaniale, a jeszcze lepiej smakuje. W dodatku nie jest przesolona i nie cieknie z niej woda. Ponadto koszt przygotowania takiej dobrej wędliny jest mniejszy niż kupionej gotowej w sklepie.

Składniki:
1,2-1,5 kg szynki surowej wieprzowej
Wywar:
kilka kuleczek ziela angielskiego
kilka kuleczek czarnego pieprzu
kilka kuleczek jałowca
4-5 liści laurowych
łyżka ziaren kminku
łyżka majeranku
5-6 ząbków czosnku
łyżka suszonego czosnku
2 łyżki suszonej włoszczyzny
pół pęczka natki pietruszki lub lubczyku
3-4 suszone grzyby
2 łyżki soli lub jarzynki
Do zapeklowania szynki:
2 łyżki soli peklowej
Szynkę umyć, osuszyć i natrzeć z każdej strony solą peklową. Owinąć szczelnie w worek foliowy i włożyć do lodówki na 2 doby. Po tym czasie wszystkie składniki wywaru zagotować z 2,5 l wody. Po zagotowaniu gotować 1 godzinę. Zdjąć garnek z palnika i trzymać w niej szynkę do całkowitego wystudzenia. Następnie wyjąć, osuszyć, przekroić na pół i oba kawałki szynki owinąć w folię aluminiową. Podawać jako wędlinę lub do obiadu podane z dowolnym sosem.
Idealna do świątecznej sałatki
PolubieniePolubienie
Tak, u mnie na pewno będą sałatki
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Tak myślałem, dobra w tym jesteś
PolubieniePolubienie
Dziękuję za miłe słowa, lubię sama wymyślać sałatki i wszystkie potrawy, czasami tylko korzystam z przepisów innych blogerów/ek
PolubieniePolubione przez 1 osoba
I to jest wspaniałe !
PolubieniePolubione przez 1 osoba
w życiu nie byłabym w stanie ogarnąć szynki w domu 😀
PolubieniePolubienie
Ale ta jest banalnie prosta, spróbuj!
PolubieniePolubienie
Domowa wędlina jest najlepsza! Palce lizać 😋
PolubieniePolubienie
Taka domowa szynka na pewno jest pyszna 🙂
PolubieniePolubienie
Ależ ona musi być pyszna i aromatyczna! Mniam ❤
PolubieniePolubienie
Nie dość, że tańsza, to jeszcze smaczniejsza i zdrowsza! Przeraża mnie jak widzę wszędzie w wędlinach azotyn sodu. Po podgrzaniu takie danie to czysta trucizna.
PolubieniePolubienie
Zastanawiam się tylko jak szkodliwa jest sól peklowa, bo to też chemia…
PolubieniePolubienie
Nigdy nie robiłam takiej. Muszę sie w końcu odważyć.
PolubieniePolubienie
U mnie też zawsze jest domowa szyneczka, raz gotowana raz pueczona:) a Twoja bardzo apetycznie wygląda!
PolubieniePolubienie
U mnie też tylko domowa wędlinka, najlepsza i najsmaczniejsza 🙂
PolubieniePolubienie