Naleśniki z serem waniliowym i brzoskwiniami

Zwykle naleśniki przygotowuję na słono, ale w końcu przyszła mi ochota na naleśniki słodkie, właśnie z dodatkiem brzoskwiń. W domu rodzinnym mama robiła nadzienie z sera niemielonego, a rozgniecionego widelcem. Ja wolałam użyć mielonego, gładkiego, pachnącego wanilią. Bratowa do tej wersji maminej dodawała jeszcze brzoskwinie, więc i ja miałam chęć na te owoce. Naleśniki możecie przygotować na walentynkowy obiad lub kolację, na pewno posmakują Waszej Połówce.

Składniki:

1,5 szklanki mleka

1,5 szklanki wody gazowanej

3 jajka

2,5 szklanki mąki

szczypta soli

2 płaskie łyżki cukru pudru

Nadzienie:

700 g sera śmietankowego z wiaderka

2 łyżki cukru waniliowego z prawdziwą wanilią

1-2 łyżki cukru pudru

5-6 połówek brzoskwiń z syropu

cukier puder do oprószenia

olej do smarowania patelni

Jajka wbić do miski, zmiksować z solą i cukrem pudrem, następnie wlać mleko i wodę, zmiksować. Wsypać mąkę i zmiksować na gładką masę. Odstawić do lodówki na pół godziny. Po tym czasie smażyć krótko z obu stron naleśniki, smarując patelnię olejem.

Twaróg wymieszać z dwoma rodzajami cukru w zależności od preferencji. Brzoskwinie pokroić w kostkę. Na każdym naleśniku rozsmarować 2 łyżki twarożku i posypać kawałkami brzoskwiń. Naleśniki składać w kopertę, wierzch posypać cukrem pudrem przez sitko. Naleśniki można również podsmażyć na klarowanym maśle, są jeszcze pyszniejsze.

9 myśli na temat “Naleśniki z serem waniliowym i brzoskwiniami

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s