Zwykle naleśniki przygotowuję na słono, ale w końcu przyszła mi ochota na naleśniki słodkie, właśnie z dodatkiem brzoskwiń. W domu rodzinnym mama robiła nadzienie z sera niemielonego, a rozgniecionego widelcem. Ja wolałam użyć mielonego, gładkiego, pachnącego wanilią. Bratowa do tej wersji maminej dodawała jeszcze brzoskwinie, więc i ja miałam chęć na te owoce. Naleśniki możecie przygotować na walentynkowy obiad lub kolację, na pewno posmakują Waszej Połówce.

Składniki:
1,5 szklanki mleka
1,5 szklanki wody gazowanej
3 jajka
2,5 szklanki mąki
szczypta soli
2 płaskie łyżki cukru pudru
Nadzienie:
700 g sera śmietankowego z wiaderka
2 łyżki cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
1-2 łyżki cukru pudru
5-6 połówek brzoskwiń z syropu
cukier puder do oprószenia
olej do smarowania patelni
Jajka wbić do miski, zmiksować z solą i cukrem pudrem, następnie wlać mleko i wodę, zmiksować. Wsypać mąkę i zmiksować na gładką masę. Odstawić do lodówki na pół godziny. Po tym czasie smażyć krótko z obu stron naleśniki, smarując patelnię olejem.
Twaróg wymieszać z dwoma rodzajami cukru w zależności od preferencji. Brzoskwinie pokroić w kostkę. Na każdym naleśniku rozsmarować 2 łyżki twarożku i posypać kawałkami brzoskwiń. Naleśniki składać w kopertę, wierzch posypać cukrem pudrem przez sitko. Naleśniki można również podsmażyć na klarowanym maśle, są jeszcze pyszniejsze.

Ale apetycznie wyglądają! Idealne na słodkie śniadanie.
PolubieniePolubienie
Świetne delikatne naleśniki 😉
PolubieniePolubienie
Ale apetyczne naleśniki 🙂
PolubieniePolubienie
Super !
PolubieniePolubienie
Kocham naleśniki w każdej postaci, a Twoje prezentują się bajecznie ❤
PolubieniePolubienie
O jej nie pamiętam kiedy ostatni raz jadlam naleśniki z serem. Chyba czas przypomnieć sobie ich smak
PolubieniePolubienie
Uwielbiam naleśniki 🙂
PolubieniePolubienie
Wow! Czysta rewelacja!
PolubieniePolubienie
alez apetytu zrobilas na nalesniki
PolubieniePolubienie