W piątki zawsze jemy rybę. Dlatego dzisiaj na śniadanie lub kolację proponuję sałatkę z makrelą. Tym razem bez majonezu. Kilka łatwo dostępnych składników i jest zdrowa sałatka. Zapraszam!

Składniki:
5 jajek
2-3 puszki makreli w oleju lub jedna wędzona makrela bez ości, podzielona na kawałeczki
4 ogórki kiszone
1 puszka kukurydzy
2 dymki ze szczypiorem
1 czerwona papryka
sól i pieprz do smaku
3-4 łyżki oleju (może być z puszki)
2-3 łyżki soku z cytryny
Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać i pokroić w kostkę. Rybę z puszki rozdrobnić widelcem i dodać do jajek (lub wędzoną jeśli wolimy taką). Dymkę posiekać w kostkę razem ze szczypiorem. Paprykę oczyścić z gniazda nasiennego i włókien. Ogórki odsączyć z wody. Ogórki i paprykę pokroić w kostkę. Wlać olej, sok z cytryny, wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem. Schłodzić przed podaniem.

Pysznie wygląda 🙂
PolubieniePolubienie
Przyznać szczerze że tak makreli jeszcze nie robiłam, ale zapowiada się bardzo apetycznie:)
PolubieniePolubienie
Myślę, że można, by się pokusić. 🙂
PolubieniePolubienie
Ja makrelę albo samą albo z jajkiem jako pastę jem. W sałatce jeszcze nie miałam okazji. Nie musisz mnie długo namawiać do tego przepisu 😀 Z chęcią spróbuję
PolubieniePolubienie
Super pomysł 🙂 Ostatnio też dodałam wędzoną makrelę do sałatki i się zdziwiłam, że wcześniej na to nie wpadłam, bo wyszła super 🙂
PolubieniePolubienie
ale dawno nie jadłam wędzonej makreli!
PolubieniePolubienie
Z pewnością posmakowałaby mi ta sałatka, bo jest w niej makrela 😊
PolubieniePolubienie
Uwielbiam sałatki, dziękuję za przepis 🙂
PolubieniePolubienie
Pyszna sałatka 🙂
PolubieniePolubienie
super sałatka
PolubieniePolubienie