Penne z kurczakiem i szpinakiem

Składniki:

300 g makaronu penne

1/2 l słodkiej śmietanki, 12 lub 18%

2 mniejsze filety z kurczaka

2 płaskie łyżki mąki pszennej

kilka ząbków czosnku

3 łyżki oleju

płaska łyżka ziół prowansalskich

sól i pieprz

Makaron ugotować al dente w osolonym wrzątku.

Kurczaka pokroić w kostkę posypać solą i pieprzem, podsmażyć razem z posiekanym drobno czosnkiem na oleju. Dodać zioła prowansalskie, a po kilku minutach mąkę. Chwilę smażyć, mieszając. Wlać 1/2 szklanki wody, śmietankę i mieszać do zgęstnienia. Dodać szpinak i dusić aż listki całkowicie zwiędną. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Makaron odcedzić, wyłożyć na talerze i polać sosem.

17 myśli na temat “Penne z kurczakiem i szpinakiem

  1. Nasze ulubione danie 🙂 Wiesz, że ja nie daję mąki tylko dolewam wody z gotowania makoronu, a potem chwilę duszę po dodaniu śmietanki i samo gęstnieje, na koniec troszkę startego sera, polecam taki trik 😉 Pozdrowionka

    Polubione przez 1 osoba

Dodaj komentarz