Ciasto:
2 szklanki mąki luksusowej lub poznańskiej
1 jajko
3 łyżki oleju
łyżeczka soli
1/2 szklanki bardzo ciepłej wody
Farsz:
500 g chudego mięsa mielonego (wieprzowego lub wieprzowo-wołowego)
1 duża cebula
3-4 ząbki czosnku
2 łyżki ziół do pizzy
sól i pieprz, cukier do smaku
czerwony ocet balsamiczny – 1-2 łyżki
olej do smażenia
puszka krojonych pomidorów bez skórki
3-4 łyżki koncentratu pomidorowego
słodka papryka w proszku
Sos:
2 łyżki masła
1 łyżki mąki
1 szklanka wody
1/2 szklanki słodkiej śmietanki 18%
3-4 ząbki czosnku, posiekane
sól i pieprz
1 łyżka ziół do pizzy
Dodatkowo:
200 g oliwek
150 g mozzarelli (w kuleczkach lub pokrojonej w kostkę)
Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oleju, dodać mięso oraz zmiażdżony czosnek. Usmażyć. Zalać szklanką wrzątku i dusić minimum 10 minut. Dodać pomidory z puszki oraz koncentrat pomidorowy. Dodać zioła, słodką paprykę, doprawić solą, pieprzem, cukrem oraz octem balsamicznym. Gotować aż sos zredukuje się i zgęstnieje na tyle, by móc faszerować ciasto.
W mące zrobić dołek, dodać jajko i dolewać porcjami wodę, mieszając. Na końcu dodać olej i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Ciasto podzielić na 4 porcje, każdą rozwałkowywać na grubość 2-3 milimetrów. Wykrawać szklanką lub foremką koła o średnicy 6-7 cm, nakładać po kopiatej łyżeczce farszu i zlepiać, tworząc okrągłą paczuszkę. Gotować do miękkości w dużej ilości osolonego wrzątku z łyżką oleju. Następnie odcedzić i wyłożyć do wysmarowanego olejem naczynia do zapiekania.
Przygotować sos. Masło stopić w rondelku, posiekany czosnek i chwilę smażyć. Dodać mąkę, i mieszając, wlewać wodę. Mieszać aż sos będzie gładki, bez grudek. Dodać zioła i chwilę gotować. Wlać słodką śmietankę i po zagotowaniu wyłączyć. Doprawić solą i pieprzem, wylać na pierożki, pomiędzy które wrzucić oliwki i kulki mozzarelli. Zapiekać 25 minut w 200oC.
No tak pierożkow jeszcze nie robiłam. Rany super pomysł!!
PolubieniePolubienie
Świetne danie! Wyobrażam sobie jakie są pyszne i aromatyczne.
PolubieniePolubienie
Najmłodszy w rodzinie uwielbia pierożki pod każdą postacią, idealna propozycja dla niego właśnie 🙂
PolubieniePolubienie
Jeszcze nigdy nie jadłam taki pierożków, bardzo miłe zaskoczenie 🙂
PolubieniePolubienie
Mniam mniam mega danie 🙂
PolubieniePolubienie
Ja nawet nie znałam takich pierożków.
Pycha! 🙂 Uściski
PolubieniePolubienie
Witam serdecznie ♡
Super pomysł na przepyszne danie 🙂
Dziękuję za inspirację, wspaniały przepis 🙂
Pozdrawiam cieplutko ♡
PolubieniePolubienie
świetnie wygląda i na pewno tak też smakuje
PolubieniePolubienie
Świetny pomysł na pyszny obiad 😊
PolubieniePolubienie