Podkarpackie fuczki

Jak raz je zrobicie, zakochacie się w tej prostocie… Danie z kuchni podkarpackiej. Pozdrawiam z Rzeszowa 🙂

Składniki:

400 g kiszonej kapusty
1 szklanka mleka
1 szklanka kwaśnej śmietany
ok. 1,5-2 szklanki mąki pszennej
3 jajka
sól, pieprz
pół łyżeczki proszku do pieczenia (dla chrupkości)

Do podania: kwaśna śmietana

W dużej misce roztrzepać lub zmiksować jajka, wodę i śmietanę. Dodać mąkę, proszek,sól i pieprz. Dokładnie połączyć składniki, by nie było grudek. Ciasto powinno mieć konsystencję ciasta na racuchy. Dodać odciśniętą i drobno posiekaną kapustę i dokładnie wymieszać. Na rozgrzany olej kłaść po 2 łyżki ciasta, formując okrągłe placuszki i smażyć na rumiano z obu stron.

Podawać z kleksem kwaśnej śmietany.

19 myśli na temat “Podkarpackie fuczki

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s