Już dawno nie jadłam tak pysznego ciasta czekoladowego. Wszystko doskonale się ze sobą łączy i wyraźnie czuć w cieście sezam, a dokładniej pastę sezamową. Polewa czekoladowa i sezamki czynią ciasto doskonałym. Zapraszam po przepis…
- 200 g masła
- 200 g gorzkiej czekolady min. 60%
- 150 g mąki pszennej
- 150 g pasty tahini
- 200 g cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 jajka
Czekoladę podzielić na kawałki. Masło rozpuścić, dodać połamaną czekoladę. Mieszać do rozpuszczenia się czekolady, wystudzić, a następnie dodać do niej pastę tahini. Jajka ubić wraz z cukrem na jasną i puszystą masę. Wolnym strumieniem dolać do masy jajecznej stopione masło z czekoladą, zmiksować. Do masy dodać mąkę i proszek do pieczenia, zmiksować. Małą tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto i piec około 50 minut w 180oC, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić. Polać czekoladą rozpuszczoną ze śmietanką. Sezamki pokruszyć i posypać wierzch ciasta.
Rewelacyjne połączenie!
PolubieniePolubienie
Ekstra ciasto, fantastyczne połączenie smaków 🙂
PolubieniePolubienie
A ja mam właśnie w lodówce otwarte tahini i nie wiem do czego wykorzystać (hummusu na razie mam dość). Zapisuję przepis 🙂
PolubieniePolubienie
Mniam! Dekadencka rozpusta:)
PolubieniePolubienie
Jakie to ciacho musi być pyszne 😊
PolubieniePolubienie
Ale ono musi nieziemsko smakować! Połączenie sezamu i czekolady jest pyszne! ❤
Cudowne ciasto. Zapisuję przepis 😀
PolubieniePolubienie
To prawda, jest obłędne nie chwaląc się.
PolubieniePolubienie
A czy mozna zamiast maki pszennej uzyc np kokosowej? Jesli tak to ile gram, bo ona bardziej chlonie wode..chcialam zrobic wersje ” keto” 😉
PolubieniePolubienie
Niestety nie wiem. Z inną mąką nie próbowałam 😦
PolubieniePolubienie
Mniam, ale pyszniutkie 🙂
PolubieniePolubienie
Super ciasto 🙂
PolubieniePolubienie
bardzo fajne ciasto
PolubieniePolubienie
Wypróbowałam je już jakiś czas temu: wyszło naprawdę bardzo smacznie 🙂 Polecam 🙂
PolubieniePolubienie
Prosze podac dokladna wielkosc tortownicy.
PolubieniePolubienie