Ciasto czekoladowe z pastą tahini i sezamkami

Już dawno nie jadłam tak pysznego ciasta czekoladowego. Wszystko doskonale się ze sobą łączy i wyraźnie czuć w cieście sezam, a dokładniej pastę sezamową. Polewa czekoladowa i sezamki czynią ciasto doskonałym. Zapraszam po przepis…

  • 200 g masła
  • 200 g gorzkiej czekolady min. 60%
  • 150 g mąki pszennej
  • 150 g pasty tahini
  • 200 g cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 jajka

Czekoladę podzielić na kawałki. Masło rozpuścić, dodać połamaną czekoladę. Mieszać do rozpuszczenia się czekolady, wystudzić, a następnie dodać do niej pastę tahini. Jajka ubić wraz z cukrem na jasną i puszystą masę. Wolnym strumieniem dolać do masy jajecznej stopione masło z czekoladą, zmiksować. Do masy dodać mąkę i proszek do pieczenia, zmiksować. Małą tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto i piec około 50 minut w 180oC, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić. Polać czekoladą rozpuszczoną ze śmietanką. Sezamki pokruszyć i posypać wierzch ciasta.

10 myśli na temat “Ciasto czekoladowe z pastą tahini i sezamkami

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s