Witajcie! Bez dodatku surówki nie wyobrażam sobie mięsa na obiad. W domu mam trzech mięsożerców, więc kreatywność w tworzeniu dodatków warzywnych bardzo się przydaje. Ta surówka powstała z tego, co było w lodówce i w lodówce zimowej czyli na balkonie. Kolorowa, smaczna i pełna witamin. Oto surówka doskonała 🙂


Składniki:
1/4 dużej kapusty pekińskiej
1 mała marchewka
3 ogórki kiszone
1/2 małej papryki czerwonej
Sos:
1/3 szklanki soku z ogórków kiszonych
4 łyżki białego octu winnego, jabłkowego lub soku z cytryny
4 łyżki oleju (dałam z bazylią, czosnkiem i pomidorami)
sól, pieprz
łyżeczka płynnego miodu
1 spora łyżeczka suszonych ziół do sałatek, ale mogą być też zioła do pizzy
Kapustę grubo poszatkować, paprykę pokroić w kosteczkę, Marchew obrać i razem z ogórkami zetrzeć na grubej tarce. Kapustę wymieszać z warzywami. Składniki sosu dokładnie połączyć ze sobą. Warzywa polać sosem i jeszcze raz dokładnie wymieszać. Schłodzić minimum kilkanaście minut.

Bardzo smacznie 🙂 taka surówka pasuje do wszystkiego 🙂
PolubieniePolubienie
lubimy takie surówki
PolubieniePolubienie
Proste są bardzo smaczne 🙂
PolubieniePolubienie
Super surówka. Też nie wyobrażam sobie obiadu bez zielonego dodatku.
PolubieniePolubienie
Prosta, ale jaka kolorowa i smaczna! ❤
Pyszne i zdrowe połączenie 😀
PolubieniePolubienie
Bardzo lubię takie surówki 🙂
PolubieniePolubienie
Takie surówki lubimy bardzo 🙂
PolubieniePolubienie
Lubię takie suróweczki 😊
PolubieniePolubienie
Lubię taką surówkę 🙂
PolubieniePolubienie