Zupa z cukinii z bazyliowym pesto

Cukinię można kupić przez cały rok, a więc zimą możemy ugotować zupę w kolorach lata…

Składniki:

2 małe cukinie

kawałek pora lub pół cebuli

pół selera korzeniowego

3-4 ząbki czosnku

1 mała pietruszka

2 łyżki pesto z bazylii

3 łyżki oleju smakowego z bazylią lub zwykłego

sól i pieprz

Warzywa obrać (oprócz cukinii) i pokroić na mniejsze kawałki, umieścić w średniej wielkości garnku. Wlać wodę prawie do pełna i gotować pod przykryciem do miękkości. Zmiksować na gładki krem, dodać pesto, olej oraz sól i pieprz do smaku. Podawać z grzankami lub ptysiami.

9 myśli na temat “Zupa z cukinii z bazyliowym pesto

  1. o jej 😀 zupka wyglada przepysznie 😀 jednak ja to za cukinia to tak sredniuo przepadam… ostatnio podeszlam do tego tematu jeszcze raz i zrobilam placuszki i… i nie. po prostu nie bede tego jesc ;p tak samo mam z brokulem. juz tyle razy probowalam go jakos ‚przemycic’ w roznych potrawach i w moim przypadku sie nie da 😀 pozdrawiam!

    Polubienie

  2. Pyszna i zdrowa zupa, lubię takie zupy 🙂 Ostatnio dowiedziałam się, że młodsze cukinie można długo przechowywać w piwnicy 🙂

    Polubienie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s