Cukinię można kupić przez cały rok, a więc zimą możemy ugotować zupę w kolorach lata…
Składniki:
2 małe cukinie
kawałek pora lub pół cebuli
pół selera korzeniowego
3-4 ząbki czosnku
1 mała pietruszka
2 łyżki pesto z bazylii
3 łyżki oleju smakowego z bazylią lub zwykłego
sól i pieprz
Warzywa obrać (oprócz cukinii) i pokroić na mniejsze kawałki, umieścić w średniej wielkości garnku. Wlać wodę prawie do pełna i gotować pod przykryciem do miękkości. Zmiksować na gładki krem, dodać pesto, olej oraz sól i pieprz do smaku. Podawać z grzankami lub ptysiami.
Moje smaki taka zupka 🙂 Mniam 🙂
PolubieniePolubienie
Pyszna zupka kochana:-)
PolubieniePolubienie
Ale pyszne połączenie! ❤
PolubieniePolubienie
Zupy z cukinii nie jadłam chyba jeszcze nigdy! Wygląda cudnie! :))
Pozdrawiam, Werka
PolubieniePolubienie
Na pewno smaczna 🙂
PolubieniePolubienie
o jej 😀 zupka wyglada przepysznie 😀 jednak ja to za cukinia to tak sredniuo przepadam… ostatnio podeszlam do tego tematu jeszcze raz i zrobilam placuszki i… i nie. po prostu nie bede tego jesc ;p tak samo mam z brokulem. juz tyle razy probowalam go jakos ‚przemycic’ w roznych potrawach i w moim przypadku sie nie da 😀 pozdrawiam!
PolubieniePolubienie
Nic na siłę.. Pozdrawiam 🙂
PolubieniePolubienie
Pyszna i zdrowa zupa, lubię takie zupy 🙂 Ostatnio dowiedziałam się, że młodsze cukinie można długo przechowywać w piwnicy 🙂
PolubieniePolubienie
Dzięki za informację, cukinię uwielbiam!
PolubieniePolubienie